header-banner

Чувство за сухота в устата при употреба на CPAP апарат за сънна апнеяПо какъв начин CPAP терапията може да причини сухота в устата?

Потребителите на CPAP могат да изпитват сухота в устата по няколко причини:

Дишане през устата

Някои хора, използващи CPAP апарат, издишват през устата, а не през носа. Издишването през устата по време на сън води до нейното изсушаване.

Недостатъчно добре прилягаща маска

Маската на CPAP апарата, която е твърде хлабава или твърде тясна, може да допринесе за появата на сухота в устата, както и да намали ефективността на лечението.

Намалено количество слюнка

Изследванията сочат, че високото налягане в устата, създавано от CPAP апарата, може да блокира потока на слюнка, който обикновено поддържа влажността в устата.

Други причини за появата на сухота в устата

Използването на CPAP апарат не е единствената причина за появата на сухота в устата по време на сън. Самата обструктивна сънна апнея, дори и в случаите, когато човек не използва CPAP устройство, може да увеличи риска от усещане за сухота в устата. За проявата на този симптом могат да допринесат и няколко други фактора.

Лекарства

Сухотата в устата е често срещан страничен ефект на антихистамините, деконгестантите и много други лекарства. Продуктите, съдържащи канабидиол (CBD), също могат да причинят това състояние.

Дехидратация

Дехидратацията настъпва, когато в организма липсват достатъчно течности. Тя може да бъде предизвикана от недостиг на течности или от загуба на течности в резултат на диария, повръщане, прекомерно уриниране или изпотяване.

Напреднала възраст

С напредването на възрастта чувството за жажда може да намалее, поради което хората започват да приемат по-малко напитки и се обезводняват.

Проблеми със слюнчените жлези

Слюнчените жлези произвеждат слюнката, която овлажнява устата. Нормалната им функция може да бъде нарушена от инфекции, лечение на рак и заболявания като синдрома на Сьогрен.

Други възможни причини

Диабетът, тревожността, ХИВ инфекцията и употребата на тютюн, марихуана и могат да допринесат за появата на сухота в устата.

Ефективни подходи за предотвратяване появата на чувство за сухота в устата

CPAP терапията (непрекъснатото положително налягане в дихателните пътища) помага на много хора да дишат по-добре по време на сън, но използването на устройството може да изисква известно време за привикване към специфичните му особености. Чувството за сухотата в устата е често срещан страничен ефект от терапията с CPAP, дължащ се на дишането през устата, намаленото производство на слюнка и пропускане на въздушния поток през маската. Заедно с останалите предизвикателства, потребителите на CPAP апарати често се събуждат с чувство на сухота в устата. За щастие някои промени в настройките могат да направят използването на CPAP системата много по-удобно и лесно

  • Справете се със сухотата в устата с помощта на нагреваеми маркучи, овлажнител, каишки за брадичката и корекции на маската.
  • Ако сухотата в устата продължава, говорете с Вашия личен специалист по сънна апнея за промяна на настройките на налягането на апарата за непрекъснато положително налягане в дихателните пътища.

CPAP терапията е едно от основните лечения на обструктивна сънна апнея - често срещано и сериозно нарушение на съня. Обструктивната сънна апнея причинява затваряне на дихателните пътища по време на сън, което води до повтарящи се проблеми с дишането през нощта. Апаратът CPAP предотвратява тези случаи на запушване чрез непрекъснато подаване на въздух към дихателните пътища.

Въпреки че има своите предимства, CPAP може да причини сухота в устата и други странични ефекти, особено по време на първата употреба. Предотвратяването на сухотата в устата може да направи използването на CPAP по-приятно и да насърчи хората да продължат тази важна терапия.

Как да предотвратите сухотата в устата при използване на CPAP апарат

Потребителите на CPAP могат да предприемат редица стъпки за облекчаване на сухотата в устата. Най-доброто решение зависи от основната причина за проблема. Една от стъпките, които могат да намалят сухотата в устата, е овлажняването на въздушния поток през CPAP апарата чрез използване на овлажнител. Много CPAP апарати включват вградени овлажнители с регулируеми температурни настройки. Повишаването на влажността на въздуха може да помогне и при изсъхване на носа, което често съпътства сухотата в устата. За да се подобри ефективността на процеса, могат да се използват различни методи. Изборът на подходящ подход зависи от личните предпочитания и от вида на CPAP апарата.

Вградени овлажнители с топлинен преход на влагата

Тези устройства затоплят въздуха, циркулиращ от устройството, и увеличават неговата влажност.

Овлажнители със студен преход

Този тип устройства овлажняват въздуха при преминаването му над вода със стайна температура, без да го загряват.

Отопляеми маркучи

Някои CPAP апарати използват отопляеми тръбопроводи, за да повишат нивото на влажност и температурата на изпомпвания въздух, което може да помогне при сухота в устата.

Стайни овлажнители

Ако сухият въздух в околната среда допринася за появата на сухота в устата, самостоятелен овлажнител може да спомогне за овлажняване на въздуха в спалнята и да облекчи състоянието.

Дръжте устата затворена

Честа причина за появата на сухота в устата при ползвателите на CPAP апарат е дишането през устата, при което тя остава отворена по време на сън. Придържането на устата затворена с помощта на каишка за брадичката или самозалепващи се ленти може да намали дишането през нея и да облекчи усещането за сухота.

Каишка за брадичката

Каишките за брадичка обгръщат главата и нежно придържат брадичката, за да я държат затворена. Проучванията показват, че ремъците за брадичката повишават склонността на хората да продължат да използват CPAP апарата.

Самозалепващи се ленти

Ползващите CPAP апарат могат също така да използват самозалепващи се ленти за еднократна употреба, които се поставят върху устата, с цел да се насърчи сънят със затворена уста.

Облекчаване на запушването на носа

Запушването на носа може да предизвика дишане през устата, особено при деца с обструктивна сънна апнея. Облекчаването на това състояние с помощта на спрейове за нос със солен разтвор или лекарства може да помогне за контролиране на дишането през устата.

Избор на подходяща CPAP маска

Маска за CPAP апарат, която не приляга добре или уплътнява некачествено, може да причини изтичане на въздух и сухота в устата. Изборът на маска е част от началните стъпки, предхождащи използването на апарат за непрекъснато положително налягане в дихателните пътища. Много често обаче хората сменят маската си с друга, в случай че възникнат проблеми, след като започнат да използват CPAP апарата у дома. Специалист по сънна апнея може да даде насоки за най-подходящите варианти.

Съществуват много видове и размери маски за CPAP устройства, като някои от тях са предназначени за решаване на специфични проблеми. Например маска, която покрива и носа, и устата, може да облекчи състоянието на сухота в устата, особено ако лентите за брадичката не са ефективни.

Допълнителни съвети за ефективно използване на CPAP апарат

Не се обезкуражавайте, ако е необходимо известно време, за да свикнете с използването на устройството. Докато се приспособявате, можете да предприемете стъпки, за да направите употребата по-малко натоварваща.

Предотвратете дразненето на кожата

Поддържането на маската чиста може да помогне за предотвратяване на кожни проблеми. Кремовете за кожа също могат да предотвратят дразненето ѝ.

Ограничаване на шума

Ако шумът от устройството Ви притеснява, поставете апарата под леглото, за да не се чува толкова силно.

Възползвайте се от иновациите

С усъвършенстването на технологията за CPAP терапия се появяват нови устройства и подходи за повишаване на комфорта. Ако имате проблем с Вашия CPAP апарат, споменете за него на специалиста Ви по сънна апнея. Възможно е на пазара да има нов продукт, който би Ви бил полезен.

Кога да се консултирате със специалист по сънна апнея относно сухотата в устата при използването на CPAP апарат

Ако странични ефекти като сухота в устата Ви пречат да използвате устройството според указанията, може би пропускате многобройните ползи за здравето, които редовната употреба може да донесе. Ако сухотата в устата е сериозен проблем за Вас, уведомете Вашия личен специалист по сънна апнея. Споменете всички други странични ефекти, които изпитвате, и всичко, което сте направили, за да ги облекчите. Той ще Ви даде насоки как да се справите със страничните ефекти и ще Ви мотивира да продължите използването на апарата.