header-banner

CPAP апарати за сънна апнея | Всичко, което трябва да знаетеНа хората, които са диагностицирани с дихателно разстройство, свързано със съня, често се предписва лечение, наречено терапия с непрекъснато положително налягане в дихателните пътища (CPAP).

Последователното използване на апарата CPAP осигурява както краткосрочни, така и дългосрочни ползи за хората, диагностицирани със сънна апнея. Научете повече за използването му, за избора на подходящ за Вас апарат и получете полезни напътствия, които да Ви помогнат да извлечете максимална полза от терапията с апарат за непрекъснато положително налягане в дихателните пътища.

Какво представлява СРАР апаратът

СРАР апаратът осигурява положително налягане в дихателните пътища и се използва за лечение на обструктивна сънна апнея (ОСА) и други проблеми с дишането. Постоянният въздушен поток при терапията с CPAP намалява смущенията в дишането и подобрява цялостното качество на съня. При хората с ОСА се наблюдава необичаен брой плитки вдишвания или пълни прекъсвания на дишането по време на сън. Нарушеното нощно дишане може да предизвика хъркане, събуждане през нощта,  умора през деня и редица други усложнения за здравето.

Терапията с CPAP апарат може да бъде предписана и за лечение на централна сънна апнея (ЦСА) - друго свързано със съня нарушение на дишането. При хората с това заболяване дишането се забавя или спира поради прекъсване на сигналите от мозъка, които регулират дишането.

За да се намалят периодите на нарушено дишане при хора със сънна апнея, апаратът CPAP вкарва въздух в дихателните пътища на човека, като ги поддържа отворени по време на сън. В резултат на това лекуваните с CPAP терапия хора забелязват по-малко пристъпи на обструктивна апнея и централна апнея по време на сън.

Как работят апаратите за непрекъснато положително налягане в дихателните пътища?

Апаратът CPAP функционира, като вкарва през маркуч въздух в носа, устата или и в двете по време на сън. Този въздух оказва натиск върху дихателните пътища, като намалява вероятността те да се свият и да затруднят дишането. При традиционния апарат CPAP въздухът се изтласква непрекъснато с една фиксирана степен на налягане.

Апаратите CPAP не са единствените, които могат да осигурят положително налягане в дихателните пътища. Разбирането на разликите между различните устройства, които предоставят терапия за положително налягане в дихателните пътища, може да помогне да се хвърли светлина върху причините, поради които специалист по сънна апнея препоръчва определен тип устройство.

Прилики и разлики между CPAP и APAP 

СРАР апаратите могат да подават въздух с фиксирана скорост или да променят непрекъснато скоростта на въздушния поток въз основа на вътрешна технология, която отчита промените в дишането на човека по време на сън. Когато апаратът за CPAP излъчва въздух с различни нива на налягане, той се нарича автоматично променящ се CPAP (APAP или auto-CPAP).

Вместо да подава въздух с фиксирана скорост, апаратът APAP отчита кога дихателните пътища на човека вероятно са стеснени или блокирани, след което увеличава налягането, за да ги отвори. Обикновено APAP доставя въздух с по-ниска скорост от апарат CPAP, който използва фиксирана скорост на въздушния поток. В резултат на това хората, използващи APAP, вероятно по-лесно ще се придържат към терапията.

Прилики и разлики между BiPAP и CPAP

За разлика от апарата CPAP, за който е характерна фиксирана скорост при подаване на въздух с постоянно налягане, апаратът за двустепенно положително налягане в дихателните пътища (BiPAP) изтласква въздух с различна скорост в зависимост от това дали спящият вдишва или издишва. Обикновено скоростта на въздушния поток е по-висока, когато човек вдишва, и по-ниска, когато човек издишва.

В допълнение към подаването на въздух с две фиксирани скорости на въздушния поток, някои BiPAP апарати могат да подават въздух с адаптивна скорост, в зависимост от това, което апаратът определя като необходимо за ограничаване на нарушеното дишане. В тези случаи апаратът се нарича BiPAP с автоматична настройка.

Обикновено апаратът CPAP е основното лечение, предписано на човек с обструктивна сънна апнея (ОСА). BiPAP може да бъде препоръчан на хора с ОСА, които не реагират добре на терапията с апарата CPAP. Терапията с BiPAP може да бъде предписана и на хора, които страдат едновременно от ОСА и друг вид нарушение на дишането по време на сън.

Прилики и разлики между CPAP и ASV

Апаратът за адаптивна сервовентилация (ASV) се използва предимно за лечение на хора с централна сънна апнея, в случаите, в които апаратът CPAP не е ефективен за ограничаване на броя на случаите на нарушено дишане . Подобно на BiPAP устройството, ASV освобождава въздух с различна скорост на налягане, когато човек вдишва и когато издишва. Също така той подава въздух с предварително зададена скорост на налягане, когато установи, че човекът е спрял да диша.

Подобно на APAP и някои BiPAP апарати, ASV апаратите също могат да бъдат автоматично регулирани. Автоматичните устройства ASV използват технология за определяне на количеството въздух, от което се нуждае спящият, за да поддържа дихателните си пътища отворени, когато издиша. В резултат на това автоматичните варианти на ASV освобождават въздух с различно налягане по време на издишване.

Компоненти на СРАР апарата 

Маска

Маската се поставя върху носа на спящия или върху носа и устата му, като осигурява уплътнение, така че въздухът да може да се подава към дихателните пътища, без да се наблюдава изтичане. Специалистът по сънна апнея може да Ви помогне да изберете тази, която ще ви осигури възможно най-добро прилягане.

 • Назална маска: Назалната маска покрива само носа.
 • Назална възглавница: Назалната възглавница подава въздух през два накрайника, които се поставят в носа.
 • Маска за цялото лице: Повечето пълнолицеви маски покриват носа и устата, но някои от тях могат да покриват цялото лице.
 • Устна маска: Оралната маска е необичаен вид маска, която се поставя само на устата.

Ленти за маска

Лентите помагат за задържането на маската в правилна позиция, така че тя да остане върху лицето на човека по време на сън.

Маркучи

Пластмасова тръба или маркуч свързва маската с двигателя на апарата CPAP, който изтласква въздуха. Въздухът се движи от устройството, през тръбата, в маската и достига дихателните пътища.

Мотор

Моторът на устройството CPAP изтласква въздуха в свързания маркуч. Повечето апарати трябва да бъдат включени в електрическата мрежа, за да се захрани двигателят, но има и някои апарати CPAP, които работят с батерии. Двигателната част на апарата често съдържа и въздушен филтър, а в някои случаи и нагреваем овлажнител.

Предимства на СРАР апарата

Основната полза от използването на CPAP апарат е намаляването на броя на епизодите на нарушено дишане по време на сън. В резултат на това терапията с CPAP може да подобри симптомите, свързани с тях, което води до:

 • Подобрено качество на съня
 • Намаляване на хъркането
 • По-малко сънливост през деня
 • Повишена производителност на работното място
 • Подобрено настроение

Последователното използване на апарата за непрекъснато положително налягане в дихателните пътища в извънработно време може да осигури допълнителни ползи. Например може да:

 • Понижи високото кръвно налягане
 • Намали риска от инсулт
 • Подобри паметта
 • Подобри когнитивните способности

Странични ефекти от използването на СРАР апарат

Въпреки че СРАР апаратите  са много полезни за лечение на нарушения в дишането по време на сън, много хора не използват предписания им уред така, както препоръчва специалистът по сънна апнея. Използването на CPAP апарат може да доведе до странични ефекти, като например:

 • Конгестия - оток на лигавицата на дихателните пътища, белите дробове и наличие на секрет в тях.
 • Секрет от носа
 • Дразнене на очите
 • Сухота в устата
 • Възпалено гърло
 • Кървене от носа
 • Зачервяване или дразнене на горната част на носа
 • Подуване на корема или гадене
 • Респираторна инфекция

Когато човек започне да използва СРАР апарат, маската може да му се стори неудобна. Възможно е също така да се чувства дискомфортно или да изпитва клаустрофобия, докато я носи. Специалистът по сънна апнея може да помогне за намаляването на страничните ефекти, като направи корекции, избере друг тип маска или като даде насоки за това как да се направи използването на CPAP апарата по-удобно.

Съвети за комфортна употреба на CPAP апарат

За щастие има начини да улесните използването на CPAP апарата, дори ако в началото изпитвате дискомфорт или се появяват нежелани странични ефекти.

Поинтересувайте се от овлажнител на въздуха

Ако вашият CPAP апарат не разполага с овлажнител с нагряване, включването на такъв може да намали вероятността от появата на сухота в устата, кървене от носа и запушване.

Изпробвайте друг тип маска

Съществуват различни видове маски за CPAP апарати. Ако някоя от тях е неудобна или пропуска въздух, друг модел може да е по-подходящ за конкретната ситуация.

Почиствайте СРАР апарата

Не забравяйте да почиствате редовно устройството си, съгласно указанията на специалиста по сънна апнея. Чистата апаратура може да намали вероятността от възникване на инфекция.

Регулирайте настройките на апарата

Ако имате проблеми със съня, защото въздухът, доставян от устройството CPAP, Ви се струва твърде силен, обърнете се към специалист по сънна апнея. Той може да коригира скоростта на въздушния поток или да направи необходимото апаратът да започне да работи с по-ниска скорост и да я увеличава с течение на времето.

Разгледайте възможността за закупуване на апарат APAP

Когато въздухът от CPAP апарата с фиксирана скорост се усеща некомфортно, APAP апаратът, който автоматично регулира скоростта на въздушния поток според Вашите нужди, може да е по-подходящ.

Носете тапи за уши

Ако звукът от устройството CPAP затруднява заспиването ви, помислете дали да не носите тапи за уши, за да го заглушите.

Как да изберете подходящия за вас СРАР апарат 

Апаратите CPAP са класифицирани като медицински изделия, така че се предлагат само по предписание от специалист по сънна апнея. Ако сте диагностицирани с нарушение на дишането по време на сън и Вашият специалист по сънна апнея препоръчва прилагането на CPAP терапия, той вероятно ще Ви предпише оптималната за Вас CPAP апаратура. Разбира се, можете да задавате въпроси и да давате мнения, ако смятате, че избраната от него техника не е подходяща.

Често задавани въпроси за апаратите CPAP

Как мога да получа апарат CPAP?

Първата стъпка за получаване на апарат CPAP е да посетите специалист по сънна апнея, за да научите дали терапията CPAP е подходяща за Вас. След първоначалната оценка той може да Ви  назначи изследване, ако подозира, че имате форма на нарушение на дишането по време на сън. Ако изследването на съня потвърди, че можете да се възползвате от терапията с СРАР апарат, специалистът по сънна апнея ще Ви инструктира как да изберете и закупите такова устройство.

Как апаратите CPAP разпознават кога спирате да дишате?

Апаратът CPAP с фиксирано налягане освобождава въздух с постоянна скорост на налягането, независимо дали дишате нормално или се наблюдава прекъсване на дишането. Апаратът APAP използва сензори и технологии, за да определи кога човек е забавил или преустановил дишането си. След това апаратът APAP регулира въздушния си поток по необходимия начин.

Тъй като апаратът APAP може да определи кога човек е спрял да диша или е забавил дишането си, той може също така да даде представа за това колко на брой необичайни дихателни нарушения преживява човек през нощта и в рамките на един час. Апаратът може също така да установи кога маската пропуска въздух.