header-banner

Как да изберете най-подходящия СРАР апарат по време на пътуванеНе всички СРАР апарати (апарати за непрекъснато положително налягане в дихателните пътища) са еднакви.

За често пътуващите най-подходящият CPAP апарат е по-малък, по-лек, по-лесен за пренасяне и по-дискретен. Преносимият CPAP апарат може да се побере в обикновената Ви ръчна чанта, вместо да се нуждае от отделен калъф за пренасяне. А благодарение на новостите в дизайна и технологиите миниатюрният апарат за PAP терапия може да постигне същите резултати като този, използван в домашни условия. Но не забравяйте: не всички пътнически СPAP апарати са еднакви. Търсете безшумни устройства с настройки за комфортна терапия и функции, които са подобни на тези на домашното Ви устройство.

Бъдете информирани, когато избирате най-подходящия CPAP апарат за пътуване

Пътническите СPAP апарати се предлагат в различни размери, форми и допълнителни функции. Някои от тях може да изглеждат изключително малки, но изискват много допълнителни компоненти, за да работят като системите Ви у дома.

Съвети, които ще Ви помогнат да намерите подходящия за Вас апарат

 • Компоненти - Устройство с по-малко компоненти изисква по-малко време за сглобяване и за употреба и се опакова лесно в куфара Ви;
 • Тегло - Важно е да пътувате с лекота. Сравнете теглото на устройствата за PAP терапия;
 •  Тръбички - Тъй като всеки производител предлага различни тръбички, търсете устройства с по-малки тръбички, които осигуряват лесно опаковане и по-голяма свобода на движение по време на сън;
 •  Допълнителни функции - Търсете допълнителни функции, като например удобен за потребителя сензорен екран за активиране, вграден USB порт за зареждане на мобилни телефони или други устройства, оставени контакти за лампи, будилници и др.


Въпреки това не трябва да позволявате на идеята да пътувате с устройството Ви да Ви притеснява. И определено не бива да оставяте апарата си вкъщи, дори по време на кратки пътувания. Това, което много хора може би не осъзнават, е, че пътуването с СРАР апарат е много по-лесно, отколкото се е смятало досега. По-долу ще намерите някои от предлаганите подходящи продукти за Вашите пътувания.

 • AirMini Autoset Auto CPAP, ResMed 
 • Trascend Auto miniCPAP, Somnetics
 • Provent Sleep Therapy, Alternative Sleep treatment

Какво да очаквате на летището и в самолета

 • Препоръчително е да обозначите куфара си с маркер за багаж за медицинско оборудване CPAP. Въпреки това повечето служители са запознати с апаратите CPAP и лесно ще ги разпознаят като медицинско оборудване.
 • Вашият CPAP апарат ще трябва да бъде подложен на рентгенова проверка. За да ускорите процеса, извадете апарата от куфара и го поставете в отделен контейнер за проверка. Останалата част от оборудването може да остане в куфара. Може да се наложи СРАР апаратът Ви да бъде почистен от служител на летището, за да се провери за остатъци от взривни вещества. В такъв случай можете да помолите представителя на компанията да използва чифт нови ръкавици и неизползван тампон.
 • Може да е добра идея да носите със себе си документа си за апарата, в случай че служителите се нуждаят от допълнително потвърждение за Вашето оборудване.
 • Ако планирате да използвате апарата си в самолета, уверете се, че разполагате с необходимите адаптери или резервна батерия.
 • Напълнете овлажнителя си с бутилирана вода, вместо да използвате чешмяна вода от тоалетната на летището или тази в самолета.
 • Ако се чувствате леко притеснени от използването на устройството си в самолета, винаги можете да си закупите CPAP пътническа качулка, за да останете по-незабележими.
 • Препоръчваме Ви да проверите политиката на избраната от Вас авиокомпания по отношение на използването на CPAP по време на полет. Някои авиокомпании изискват минимум 48-часово предизвестие за използване на CPAP апарати по време на полет, за да се провери дали Вашият модел отговаря на стандартите и разпоредбите. Много от авиокомпаниите изискват апаратът Ви да бъде надлежно етикетиран, като се посочва, че отговаря на правилата за безопасност и е одобрен за използване в самолет.