header-banner

Как се използва CPAP апарат?Милиони хора са диагностицирани с обструктивна сънна апнея (ОСА) - сериозно нарушение на дишането по време на сън. При хората с ОСА повтарящите се паузи в дишането се появяват, когато дихателните пътища в задната част на гърлото се блокират по време на сън.

Възможността за лечение на ОСА при възрастни е използването на устройство за непрекъснато положително налягане в дихателните пътища (CPAP). Апаратите CPAP работят чрез повишаване на налягането на въздуха, който се подава през маркуч и маска към дихателните пътища по време на сън. Постоянният въздушен поток поддържа дихателните пътища отворени, като подобрява дишането и качеството на съня.

За да се възползвате от предимствата на CPAP апарата, е важно да го настроите правилно. Познавайки специфичните особености, можете да се уверите, че той работи безпроблемно, а по този начин ще Ви помогне да се адаптирате към съня с устройството.

Инструкции как да настроите и използвате CPAP апарат

Ако Ви е предписан CPAP апарат, нормално е да имате въпроси за това как да го настроите и използвате по правилния начин. Процесът е прост и следва поредица от стъпки.

Намерете подходящо място за поставяне на СРАР апарата

Първата стъпка е да решите къде ще поставите CPAP апарата. За повечето хора оптималното място е нощното шкафче или малка масичка до леглото. Подходящото място за вашето устройство отговаря на следните характеристики:

 • Осигурява стабилна опора на основата на уреда
 • Предоставя възможност на маркуча да достигне до главата на човека
 • Разположение в близост до контакт, така че да можете лесно да включите СРАР апарата
 • Позволява безпрепятствено включване на СРАР апарата, отваряне на филтърното отделение и добавяне на вода в овлажнителя

Проверка на филтъра

Апаратът CPAP се доставя със сменяем филтър, но точният му вид зависи от конкретното устройство. Обикновено има малко отделение, в което филтърът приляга плътно. Инструкциите от производителя предоставят конкретни подробности за всеки елемент, включително и за филтъра.

Свързване на маркуча към CPAP апарата

СРАР апаратът има специален конектор, към който се свързва маркучът. Той трябва да се прикрепи и да остане на мястото си, без да се упражнява значителна сила или усилие.

Прикрепете маркуча към маската

Другият край на маркуча се свързва с маската и трябва да създаде плътна връзка, понякога чрез щракване на място.

Настройте овлажнителя (когато е приложимо)

Към много CPAP апарати има прикрепен овлажнител, който овлажнява въздуха, благодарение на което е по-малко вероятно да причини чувство за сухота в устата и гърлото ви през нощта.

Ако вашият CPAP апарат има овлажнител, напълнете го само с дестилирана вода. Използването на дестилирана вода предотвратява натрупването на минерали или всякакви замърсявания, които могат да възникнат при използването на чешмяна вода.

Резервоарът на овлажнителя трябва да има отчетлива линия за пълнене "MAX". Внимавайте да не надвишите това ниво, тъй като това може да доведе до навлизане на вода в маркуча.

Включете CPAP апарата

Уверете се, че захранващият кабел е правилно прикрепен към устройството, след което го включете в електрическата мрежа.

Поставете и регулирайте маската

Съществуват няколко вида маски, които могат да се използват с CPAP апарати. Целолицевите маски се поставят върху носа и устата. Други маски се поставят над носа или точно под него. Вашият специалист по сънна апнея ще Ви препоръча маска въз основа на няколко фактора, включително начина, по който дишате, налягането, от което се нуждаете, и позицията Ви по време на сън.

Независимо от вида на маската, която използвате, тя ще бъде закрепена на мястото си с помощта на една или повече ленти, които обхващат горната и/или задната част на главата ви.

Започнете, като позиционирате маската върху лицето си, и след това прикрепете или издърпайте ремъците, за да я закрепите. Маската трябва да прилепва към лицето Ви, но не трябва да притиска или да се впива дълбоко в кожата ви. Регулирайте дължината на каишките, така че да ви е комфортно.

Включване на СРАР апарата

След като поставите маската, можете да включите СРАР апарата. Настройките на налягането трябва да са вече зададени от специалиста по сънна апнея, така че от Вас се иска единствено да натиснете бутона, за да започнете терапията.

Когато апаратът е включен, ще забележите, че през маската преминава въздух под налягане. Ако чувате изпускане на въздух от маската, това е знак, че трябва да я регулирате за по-плътно прилягане. Някои CPAP апарати разполагат с функция за проверка на това дали маската е добре уплътнена.

Когато СРАР апаратът е включен, можете да решите дали да използвате функцията Ramp. Програмата започва с по-ниско налягане, което постепенно се увеличава, преди да достигне предписаното ви за нощта ниво. Някои хора предпочитат да заспят спокойно благодарение на функцията " Ramp" , докато други желаят да използват пълно налягане от самото начало.

Изберете удобна позиция за сън

Изпробвайте няколко позиции за сън, за да откриете тези, които са удобни за тялото Ви, не пречат на способността Ви да носите маската и не притискат или блокират маркуча.

Съвети за привикване към CPAP устройство

Дори и с най-добрата апаратура, създадена за прилагане на СРАР терапията, повечето хора изпитват затруднения в началото. Маската може да е неудобна, усещането за въздух под налягане може да е обезпокоително, а при някои апарати шумът от тях може да е притеснителен.

Нормално е да има период на приспособяване, преди да свикнете с новите условия и да започнете да спите комфортно, когато ползвате CPAP апарат. Няколко съвета могат да ви помогнат да това да стане по-бързо:

 • Имайте предвид, че ще са необходими поне няколко нощи за приспособяване. Не се отказвайте и не се отчайвайте, ако маската Ви се стори неприятна или притеснителна. В началото може дори да Ви е трудно да спите, но ако се придържате към CPAP терапията, ще свикнете с апарата по-бързо. С течение на времето сънят Ви би следвало да се подобри.
 • Отделете допълнително време, за да се подготвите за сън. Тъй като сега започвате да работите с CPAP устройство, е полезно да предвидите малко повече време преди лягане, за да напълните овлажнителя, да сложите правилно маската и да се разположите удобно.
 • Упражнявайте се да носите маската и да дишате с нея. За да си помогнете да свикнете с нея, можете да я носите, без да включвате апарата, и да се упражнявате да дишате, без да преминава въздух.
 • Използвайте CPAP апарата по всяко време, в което спите. Повечето хора смятат за подходящи предимно нощните часове, но е най-добре да използвате CPAP устройството и по време на всички дневни дрямки.
 • Обмислете използването на функцията Ramp. Ако Ви е трудно да заспите заради налягането, опитайте се да използвате опцията, при която налягането се увеличава постепенно.
 • Правете упражнения за релаксация. Ако сте сред хората, които изпитват безпокойство или клаустрофобия, когато носят маска за CPAP апарат, техниките за релаксация могат да Ви помогнат да успокоите съзнанието си. Много от тези стъпки за отпускане помагат и за по-лесното заспиване.
 • Измийте лицето си, преди да поставите маската. Поддържането на лицето Ви чисто може да помогне за постигане на добро уплътнение и да намали възможността за възникване на раздразнения през нощта.
 • Друга част от привикването към CPAP апарат е необходимостта от общуване с Вашия личен специалист по сънна апнея. Ако маската Ви не е удобна, често съществува друг вариант, който е с различен размер, форма или вид възглавнички. По същия начин, ако налягането не Ви се струва подходящо, Вашият специалист по сънна апнея може да определи дали са необходими някакви корекции.

Други полезни съвети за използващите CPAP апарат

Когато за първи път отворите своя СРАР апарат, запишете марката, модела и серийния номер. Съхранявайте тази информация заедно с ръководството за употреба. На същото място запишете телефонния номер на Вашия личен специалист по сънна апнея и адреса на центъра, откъдето сте закупили СРАР апарата. Тези стъпки ще опростят процеса, ако в бъдеще имате някакви технически проблеми.

За да осигурите най-добрата функционалност на Вашия CPAP апарат, трябва да поддържате маската, маркуча и овлажнителя чисти. Установяването на рутина за редовно почистване Ви позволява да избегнете натрупването на мръсотия, бактерии или други замърсители.

Допълнителен съвет е да обмислите предварително използването на вашия CPAP апарат по време на пътуване и да планирате логистиката на пренасянето на устройството.

Настройка и употреба на BiPAP и APAP апарати

Настройката и употребата на апаратите за двустепенно положително налягане в дихателните пътища (BiPAP) или за автоматично регулиране на положителното налягане в дихателните пътища (APAP) е почти същата като при CPAP системата. Въпреки че тези апарати осигуряват променливи нива на налягане, основната им конструкция е сходна и можете да следвате същите стъпки за използването им и за свикване с тях.

Възможни негативни последствия от използването на CPAP апарат

Въпреки че CPAP апаратът значително подобрява съня при повечето хора, диагностицирани със сънна апнея, употребата му може да има неприятни странични ефекти. В повечето случаи тези проблеми възникват предимно през първите няколко нощи, но някои от тях могат да продължат с течение на времето. Често срещаните нежелани въздействия включват:

 • Сухота в устата
 • Кървене от носа
 • Запушване на носа
 • Хрема
 • Респираторни инфекции
 • Дразнене на кожата от маската или каишките
 • Дискомфорт в гръдния кош

Ако имате такива или подобни оплаквания, свържете се с Вашия специалист по сънна апнея. Промените в настройките или други предприети действия обикновено могат да отстранят тези странични ефекти на терапията с CPAP и да улеснят пълноценния Ви сън, докато използвате устройството.