header-banner

Как се почиства CPAP апарат за сънна апнея?Апаратите за непрекъснато положително налягане в дихателните пътища (CPAP) са стандартно средство за лечение на сънна апнея - сериозно нарушение на дишането. Освен че са ефективен начин за терапия, устройствата изискват редовна поддръжка и почистване.

Като се има предвид, че маската, маркучите и другите компоненти са предназначени за подаване на въздух към дихателните пътища през цялата нощ, замърсяването им може да бъде сериозен проблем за здравето. Ежедневното почистване премахва опасните микроби, плесени, прах и замърсявания, за да гарантира, че лечението с CPAP апарат води до подобряване, а не до влошаване на състоянието на организма. Макар че ежедневното почистване може да изглежда непосилно, то е сравнително лесен процес, който не затруднява ежедневието ви.

Как се почиства CPAP апарат

Производителите и експертите обикновено препоръчват ежедневно почистване на компонентите на устройството, като потребителите трябва да се ангажират с минимум седмично почистване. Има случаи на сериозни заболявания, чието начало може се свързва с непочистени CPAP апарати. Освен това потребителите, които не почистват редовно устройството си, могат да страдат от запушване на носа, кашлица и други признаци, че дихателната им система страда.

Пренебрегването на почистването на уреда може също така да съкрати живота му, а в някои случаи може да доведе до отпадане на гаранцията на производителя. Почиствайки CPAP апарата си - ежедневно или ежеседмично, ако не можете да се ангажирате с ежедневно почистване - ще си гарантирате, че тази важна част от медицинското оборудване ще продължи да бъде в отлично състояние.

От какво имате нужда за почистване на CPAP апарат

  • Мек сапун, за предпочитане без аромат и без овлажняващи съставки
  • Бял оцет (при наличие на резервоар за овлажнител)
  • Топла питейна вода 
  • Мивка, вана или кофа, достатъчно голяма, за да побере маркуча или тръбите
  • Чиста, неабразивна кърпа

Стъпки за почистване на устройството за непрекъснато положително налягане в дихателните пътища

Разглобяване

Преди да разглобите или почистите която и да е част от вашия CPAP апарат, винаги проверявайте дали е изключен от електрическата мрежа. Ако устройството разполага с вградена батерия, в ръководството на производителя трябва да се съдържат инструкции за безопасно разглобяване и почистване.

Преди почистване въздушният маркуч и тръбите трябва да бъдат откачени както от маската, така и от апарата. Ако използвате овлажнител, трябва също да извадите резервоара за вода и да го оставите настрана.

Повечето CPAP маски се състоят от три части - колан за главата, възглавничка и рамка - които могат да се разделят за по-ефективно почистване и по-лесно изсушаване.

Почистване

Повечето от тръбичките могат да се почистват, като се измият в топла сапунена вода. Вътрешността им също трябва да се почисти, затова не забравяйте да я потопите във водата за достатъчно дълго време, за да се напълни изцяло със сапунена вода.

Някои маркучи могат да се почистват по същия начин, както тръбичките. Въпреки това маркучите с електрически компоненти - например маркучите с нагревател - трябва да се почистват по-внимателно. Ако използвате нагреваем маркуч, проверете два пъти указанията на производителя за повече информация относно поддържането му в изрядно състояние.

Всяка част от маската ви трябва да се измива поотделно с мек сапун. Възглавничката и накрайникът за глава са особено податливи на замърсяване с вещества от лицето или косата - тъй като те могат да разградят материала и да привлекат микроби, уверете се, че по тях няма следи от замърсявания, преди да продължите.

Резервоарите на овлажнителите могат да бъдат дезинфекцирани, като ги напълните с разтвор от равни части топла вода и бял оцет. Резервоарът може да се остави да се накисне, докато почиствате останалите компоненти на CPAP апарата, за да може оцетът да подейства.

Изплакване и подсушаване на въздух

Всички компоненти на CPAP апарата трябва да се изплакнат с хладка, чиста вода след измиване. Върху тях не трябва да има остатъци от сапун, затова проверете два пъти дали са чисти, преди да ги оставите да изсъхнат. Това е от особено значение за тънките тръбички, тъй като в тях лесно могат да попаднат сапунени мехурчета.

След като всички компоненти са изплакнати и чисти, трябва да ги поставите върху мека, чиста кърпа, за да изсъхнат на въздух.

Маркучите и тръбичките могат да изсъхнат по-бързо, ако са окачени, затова опитайте да ги закачите на релсата на душа или на вратата, ако не успяват да изсъхнат добре върху кърпата.

Повторно сглобяване

Сглобявайте маската и компонентите на CPAP апарата едва след като са напълно сухи. В зависимост от вида на съответния елемент и климатичните условия това може да отнеме няколко часа.

Повторното сглобяване трябва да се извършва далеч от електрически контакти и при изключен от електрическата мрежа CPAP апарат. Не забравяйте винаги да спазвате всички инструкции за сглобяване, посочени от производителя.

Допълнителни препоръки 

Дишате в CPAP апарата си през цялата нощ. Когато сте болни, това допринася за създаването на резервоар от микроби в самата машина. Тези замърсявания могат лесно да влошат заболяването ви, както и потенциално да ви инфектират отново, след като се възстановите. Точно както не бихте използвали повторно употребявана салфетка, трябва да поддържате CPAP апарата си стриктно почистен, особено когато сте болни.

Страдащите от алергии, особено от алергии към прах, често изпитват затруднения да използват дори най-качествените CPAP апарати. Въпреки че най-важната стъпка в това отношение е определянето на подходящите настройки и маска, процесът може да бъде улеснен и чрез ежедневно почистване на машината.

Повечето CPAP апарати разполагат с филтри, които трябва да се подменят редовно. Филтрите за еднократна употреба са най-често срещаните и трябва да се сменят на всеки две седмици, докато тези, които са предназначени за многократна употреба, трябва да се измиват на всеки две седмици и да се сменят на всеки три месеца.

Почистването на компонентите на CPAP е чудесен момент да проверите състоянието на устройството и да се уверите, че никой от неговите елементи не се нуждае от смяна. Повечето компоненти на CPAP апаратите, включително маските, трябва да се подменят редовно. Също така трябва да смените компонентите, когато започнат да се износват.

Какво се случва, ако не почиствате редовно своя CPAP апарат?

Средата в CPAP устройствата е влажна и често топла, което я превръща в идеален дом за плесени, бактерии, вируси и други вредни микроби. Редовното почистване на компонентите на вашия CPAP апарат премахва тези микроби и предотвратява достигането на опасни нива, а пренебрегването на хигиената на устройството може да предизвика остри и хронични респираторни заболявания.

Без значение от личната ви хигиена, по възглавничката и колана за глава на маската ви бързо се натрупват мазнини от лицето. Те привличат мръсотията и бактериите, а комбинацията от тях може бързо да доведе до появата на акне и дразнене на кожата около маската.

И накрая, замърсеният CPAP апарат има далеч по-кратък живот от този, който се поддържа чист. Маслата от лицето и мръсотията могат да разрушат материалите, от които е изработена маската, а мухълът и вредните микроби могат също да повредят маркуча или резервоара на овлажнителя, което да доведе до появата на пукнатини или помътняване.

Трябва ли да използвате специализиран уред за почистване на CPAP апарат?

Машините за почистване на CPAP апарати са устройства без вода, които използват озон (известен също като активиран кислород) или ултравиолетова светлина, за да дезинфекцират компонентите на CPAP. Експертите в сферата на контрола на храните и лекарствата до момента не са одобрили официално никакви устройства за тази цел.

Въпреки това много потребители на CPAP апарати смятат, че ползите надвишават риска, и избират да използват тези продукти ежедневно. Топлата вода и мекият сапун са най-добрият начин за почистване на CPAP устройството, но ако решите да използвате допълнително специализирано почистващо средство, е важно да познавате ограниченията му и потенциалните рискове за здравето, които то би могло да предизвика. Без значение дали използвате почистващ уред, изключително важно е редовно да измивате на ръка компонентите на апарата за непрекъснато положително налягане в дихателните пътища, за да отстраните мазните вещества от лицето, праха и замърсяванията.

Предупреждения на специалистите относно почистващите уреди за CPAP апарати

Въпреки че на пазара съществуват няколко различни почистващи устройства, които могат да бъдат използвани в домашни условия, експертите предупреждават да се избягват поради потенциални рискове за здравето. Специалистите твърдят, че излагането на високи нива на газове, отделяни от уредите, може да увеличи вероятността от появата и развитието на респираторна инфекция. Те съобщават също, че третирането с ултравиолетова светлина може да причини изгаряния, увреждане на очите или да увеличи риска от рак на кожата.

В тази връзка Philips Respironics изтегля от пазара някои от своите медицински изделия, тъй като техен компонент може да бъде компрометиран в резултат на неправилно почистване или други фактори на околната среда. Ако в момента използвате почистващ уред за CPAP апарат, консултирайте се с вашия лекар, преди да продължите, за да избегнете дългосрочни странични ефекти.