header-banner

Как сънната апнея влияе на организма?Сънната апнея е състояние по време на сън, при което дишането многократно прекъсва. Когато това се случи, тялото Ви се събужда, за да го възобнови. Тези многократни прекъсвания на съня Ви пречат да спите добре и Ви карат да се чувствате изключително уморени през деня. Сънната апнея обаче не само Ви прави сънливи. Когато не се лекува, тя може да допринесе за появата на сърдечни заболявания, диабет и други дългосрочни рискове за здравето.

Сънната апнея се появява, когато дихателните пътища се блокират или колабират през нощта. Всеки път, когато дишането Ви се възстановява, може да издавате силно хъркане, което събужда както Вас, така и партньора Ви в леглото. Много здравословни състояния са свързани със сънната апнея, включително затлъстяване и високо кръвно налягане. Тези състояния, съчетани с липсата на сън, могат да навредят на различни системи в тялото ви.

Дихателна система

Като лишава тялото Ви от кислород докато спите, сънната апнея може да влоши симптомите на астма и хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ). Възможно е да се задъхвате или да изпитвате повече затруднения при физически упражнения от обикновено.

Ендокринна система

Хората със сънна апнея са по-склонни да развият инсулинова резистентност - състояние, при което клетките не реагират толкова добре на хормона инсулин. Когато клетките не усвояват инсулина както трябва, нивото на кръвната захар се повишава и е възможно да се развие диабет тип 2. Сънната апнея се свързва и с метаболитния синдром - съвкупност от рискови фактори за възникване на сърдечни заболявания, които включват високо кръвно налягане, високи нива на LDL холестерола, високи нива на кръвната захар и по-голяма от нормалната обиколка на талията.

Храносмилателна система

Ако страдате от сънна апнея, е по-вероятно да получите мастно чернодробно заболяване, чернодробни белези и по-високи от нормалните нива на чернодробните ензими. Апнеята може също така да влоши киселините и другите симптоми на гастроезофагеалната рефлуксна болест (ГЕРБ), които могат да прекъснат съня ви още по-сериозно.

Кръвообращение и сърдечно-съдова система

Сънната апнея е свързана със затлъстяването и високото кръвно налягане, които увеличават натоварването на сърцето. Ако страдате от сънна апнея, е по-вероятно да имате нарушен сърдечен ритъм, например предсърдно мъждене, което може да увеличи риска от инсултСърдечната недостатъчност също е по-често срещана при хора със сънна апнея.

Нервна система

Един от видовете сънна апнея, наречен централна сънна апнея, се причинява от смущения в мозъчните сигнали, които Ви позволяват да дишате. Този тип сънна апнея може да причини и неврологични симптоми като изтръпване и мравучкане.

Репродуктивна система

Сънната апнея може да намали желанието Ви да правите секс. При мъжете тя може да допринесе за развитие на еректилна дисфункция и да повлияе на способността Ви да имате деца.

Сънната апнея води и до:

  • Сухота в устата или възпалено гърло сутрин
  • Главоболие
  • Проблеми с концентрацията на вниманието
  • Раздразнителност

Лечение на сънна апнея

Сънната апнея може да наруши съня Ви през нощта и да Ви изложи на риск от редица сериозни заболявания, но съществуват начини за контролирането ѝ. 

  • Леченията, включващи употребата на апарат за непрекъснато положително налягане в дихателните пътища (CPAP) и орални апарати, помагат за поддържането на притока на кислород в белите дробове по време на сън. 
  • Намаляването на теглото също може да доведе до облекчаване на симптомите на сънната апнея и същевременно да намали риска от възникване на сърдечни заболявания.