header-banner

Какви са ползите на CPAP апаратите за сънна апнея?Обструктивната сънна апнея (ОСА) е често срещано нарушение на дишането, свързано със съня, което засяга около 10-30 % от хората. Лицата, живеещи със сънна апнея, преживяват прекъсвания в дишането по време на сън, които могат да доведат до хъркане, сънливост през деня и влошено качество на съня.

Проучванията показват, че хората, живеещи с недиагностицирана и нелекувана сънна апнея, са изложени на по-голям риск от възникване на сърдечносъдови проблеми, инсулт и депресия.

Терапията с непрекъснато положително налягане в дихателните пътища (CPAP) може да бъде ефективно лечение за много хора, живеещи със сънна апнея. Тези, които използват терапия с CPAP апарат за обструктивна сънна апнея, могат да усетят и други ползи от употребата му, включително подобряване на здравословното състояние, което се свързва с ОСА.

Обсъждаме ползите от използването на CPAP апарата и текущите изследвания на потенциалните ползи от лечението на сънна апнея с CPAP терапия. Изтъкваме и алтернативите на CPAP за лечение на сънна апнея.

Подобрено сърдечно здраве

Проучванията показват, че терапията с непрекъснато положително налягане в дихателните пътища може да подобри сърдечносъдовото здраве при хора с обструктивна сънна апнея, въпреки че са необходими допълнителни изследвания.

Кръвно налягане: Проучванията показват, че терапията с непрекъснато положително налягане в дихателните пътища понижава кръвното налягане, дори ако пациентът не е имал високо кръвно налягане преди започване на лечението. Поддържането на кръвното налягане в здравословни граници намалява риска от инсулт и сърдечни заболявания.

Аритмия: Сърдечните аритмии са събития, при които сърцето бие твърде бавно, твърде бързо или неравномерно. Ранни проучвания показват, че използването на терапия за непрекъснато положително налягане в дихателните пътища може да намали появата на аритмии през нощта.

Сърдечна недостатъчност: Редица малки проучвания показват, че използването на терапия за непрекъснато положително налягане в дихателните пътища подобрява способността на сърцето да изпомпва кръв и може да намали риска от сърдечна недостатъчност. При пациенти, диагностицирани със сърдечна недостатъчност, този вид лечение може да помогне за подобряване на сърдечната функция.

Понижаване на риска от инсулт

Някои изследвания показват, че лечението на обструктивната сънна апнея може да намали риска от инсулт. Това може да се дължи на факта, че терапията с непрекъснато положително налягане в дихателните пътища понижава високото кръвно налягане, което е рисков фактор за инсулт.

Много хора, които са получили инсулт, имат и обструктивна сънна апнея. Ограничени изследвания показват, че лечението с непрекъснато положително налягане в дихателните пътища може да подобри здравословното състояние на хора със сънна апнея, които са прекарали инсулт.

Експертите са единодушни, че са необходими повече изследвания, за да се разбере връзката между лечението с CPAP и инсулта.

Понижаване на дневната сънливост

Тъй като сънната апнея може да наруши съня или да намали общото време, прекарано в сън през нощта, заболяването може да доведе до сънливост през деня. Дневната сънливост се изразява в необичайна сънливост през част от деня, когато хората обичайно се чувстват бодри и енергични. При някои хора със сънна апнея се наблюдава прекомерна дневна сънливост, когато симптомите на дневна сънливост продължават три месеца или по-дълго.

При повечето хора, подложени на терапия с непрекъснато положително налягане в дихателните пътища, дневната сънливост намалява. Някои изследвания сочат, че до 75% от хората, които използват CPAP терапия за обструктивна сънна апнея, преодоляват симптомите на дневна сънливост. Броят на часовете, през които човек използва CPAP апарат, и интензивността на дневната сънливост могат да повлияят на ефективността на терапията.

Терапията с CPAP, предписана за лечение на обструктивна сънна апнея, може също така да подобри бдителността през деня. Първоначалните резултати сочат, че при използващите CPAP апарат се наблюдава подобряване на работоспособността, паметта и концентрацията.

Понижаване на риска от автомобилни инциденти

Недостатъчният сън, причинен от обструктивна сънна апнея, е свързан с по-висок риск от автомобилни катастрофи. Без достатъчно пълноценен сън хората реагират по-бавно, по-трудно взимат решения и трудно се съсредоточават върху паралелни задачи, като всички тези фактори влияят върху шофирането. Лечението на ОСА е от ключово значение за предотвратяването на подобни инциденти.

Шофьорите, които използват терапия с CPAP, са изложени на много по-малък риск от пътни произшествия и автомобилни катастрофи. Ефективността на лечението с CPAP за предотвратяване на автомобилни злополуки зависи от това дали лицето последователно използва апарата за непрекъснато положително налягане в дихателните пътища.

Подобряване на психичното здраве

Хората с нелекувана обструктивна сънна апнея са изложени на по-голям риск от проблеми с психичното здраве, включително депресия, лошо настроение и раздразнителност. Някои проучвания сочат, че съществува и връзка между сънната апнея и тревожността.

Изследванията показват, че редовното използване на терапия осигуряване на непрекъснато позитивно налягане в дихателните пътища за лечение на сънна апнея може да намали симптомите на депресия. Някои проучвания също така установяват, че хората, които използват своя CPAP апарат според предписанията, рядко изпадат в депресивни състояния. Необходими са допълнителни изследвания, за да се изясни ефектът от прилагането на CPAP апарат за лечение на ОСА върху подобряването на психичното здраве.

Намаляване на хъркането

Хъркането е сред най-често срещаните симптоми на обструктивната сънна апнея. Хората, живеещи с ОСА, които хъркат, понякога не осъзнават това си поведение. Въпреки това хъркането може да бъде смущаващо за тези, които споделят една стая или легло с човек страдащ от сънна апнея.

Хъркането се наблюдава, когато дихателните пътища се стесняват и тъканите в тях започнат да вибрират. Тъй като маската на CPAP апарата предотвратява затварянето на дихателните пътища, при много хора с обструктивна сънна апнея, хъркането значително отслабва. В някои случаи хъркането може напълно да изчезне.

Как да прецените дали използването на CPAP апарат е подходящо за вас

Терапията за постоянно позитивно налягане в дихателните пътища се счита за най-ефективната мярка за овладяване на обструктивна сънна апнея, въпреки че лечението може да не е подходящо за всеки. Хората, които обмислят CPAP като лечение на своето състояние, могат да се възползват от възможността за провеждане на изследване на съня в домашни условия, преди което трябва да разговарят със своя лекар за рисковете и ползите от терапията.

При някои хора, като например възрастни над 80-годишна възраст, терапията с CPAP може да бъде по-малко ефективна. При други ползватели на CPAP апарат може да се наблюдават странични ефекти, като аерофагия или прекомерно поглъщане на въздух, дискомфорт в областта на лицето и сухота в носа или устата. Тези странични ефекти могат да затруднят продължаващото прилагане на терапията от някои потребители.

Ако използвате CPAP терапия за лечение на обструктивна сънна апнея и имате въпроси дали лечението е подходящо за вас, консултирайте се с вашия лекар и се уверете, че сте намерили най-добрия CPAP апарат спрямо вашите нужди.

Алтернативи на терапията за непрекъснато позитивно налягане в дихателните пътища

Съществуват няколко алтернативи на терапията с CPAP за лечение на обструктивна сънна апнея. Някои от тези подходи могат да се използват в комбинация, за да помогнат за облекчаване на симптомите на ОСА.

Орален апарат: Устният апарат поддържа устата отворена и челюстта изнесена напред, за да предотврати запушването на дихателните пътища. Оралните апарати са най-често използваното лечение на сънна апнея освен CPAP. При хора с лека форма на сънна апнея оралните апарати повлияват симптомите толкова ефективно, колкото и CPAP.

Промяна на позицията по време на сън: Спането по гръб влошава симптомите на обструктивната сънна апнея при повече от 50 % от хората с това заболяване. Спането настрани, по корем или по гръб с повдигнат ъгъл от 60 градуса може да подобри състоянието на сънната апнея.

Загуба на тегло: Наднорменото тегло или затлъстяването увеличават риска от появата на сънна апнея. Съществуват доказателства, че загубата на тегло може да намали броя на епизодите на преустановено дишане по време на сън с 26%.

Промени в начина на живот: Избягването на алкохол или успокоителни преди лягане може да помогне за облекчаване на симптомите на сънната апнея. Освен това следването на здравословна диета и увеличаването на физическите упражнения намаляват тежестта на сънната апнея.

Хирургична намеса: Някои хора с обструктивна сънна апнея, които не реагират на други лечения, вероятно ще бъдат насочени към операция. Възможните операции включват отстраняване на сливиците или излишната тъкан на гърлото, промяна на позицията на челюстта и отстраняване на назални прегради.