header-banner

Какви видове CPAP апарати съществуват?Обструктивната сънна апнея (ОСА) е широко разпространено нарушение на дишането, свързано със съня. Хората с ОСА изпитват чести смущения в дишането по време на сън. Това обикновено води до сънливост през деня, раздразнителност и проблеми с концентрацията.

Терапията с непрекъснато положително налягане в дихателните пътища (CPAP) е неинвазивна механична вентилационна терапия за хора, диагностицирани с обструктивна сънна апнея. Апаратът за тази терапия подава въздух под налягане, за да отвори дихателните пътища на спящите с ОСА или други дихателни нарушения. Този подход обаче не е ефективен за всички. Някои хора с ОСА могат да смятат традиционното лечение с CPAP апарат за неудобно или да имат нужда от по-индивидуален подход.

Различните видове CPAP апарати могат да отговорят на специфичните нужди на всеки човек. Подробно разглеждаме видовете CPAP апарати, как работят и кой може да има интерес от използването им

Устройствата обикновено се състоят от маска, маркуч и малко настолно тяло, което се включва в електрическата мрежа. Маската уплътнява носа и устата или само носа. Маркучът свързва маската с апарата, който повишава налягането и изпомпва въздух към нея.

СРАР апаратите измерват налягането в сантиметри вода (cm H2O). Различните видове се различават по нивата на налягане, регулирането му и размера си. Терапевтичните настройки на налягането на CPAP апарата обикновено варират от 4 до 20 cm H2O, въпреки че много хора, диагностицирани с ОСА, се лекуват с 8 до 10 cm H2O.

Макар че CPAP понякога се използва като събирателен термин, съществуват няколко вида устройства PAP.

CPAP апарати

Непрекъснатото положително налягане в дихателните пътища е най-разпространеният вид PAP терапия. Устройствата CPAP осигуряват постоянно налягане, за да поддържат горните дихателни пътища отворени, докато спите. Някои апарати CPAP включват настройка за понижаване на налягането, за да се намали леко силата му по време на издишване.

APAP апарати

Автоматично регулиращите се апарати за положително налягане в дихателните пътища (APAP), наричани още auto-CPAP, могат да повишават или понижават налягането в зависимост от начина на дишане. Това често е по-удобно за спящите, чиито нужди от налягане се изменят при различните позиции за сън, или за тези, които трудно понасят терапията с CPAP.

BiPAP апарати

Апаратите за двустепенно положително налягане в дихателните пътища (BiPAP или BPAP) разполагат с две настройки на налягането, като превключват между по-високо налягане при вдишване и по-ниско налягане при издишване. Апаратите BiPAP често имат по-широк диапазон на налягането, достигащ до 30 cm H2O.

CPAP апарати за пътуване

Апаратите CPAP за пътуване работят като традиционните апарати CPAP, но имат по-мобилен дизайн. Тези устройства обикновено са малки и леки. Някои модели също така могат да се използват по време на полет, въпреки че конкретните правила могат да варират в зависимост от политиката на авиокомпанията.

 

Дизайн

Ползи

Цена

CPAPCPAP апаратите са проектирани да доставят постоянно ниво на налягане в дихателните пътища по време на сън.CPAP може да бъде ефективно лечение за хора, страдащи от обструктивна сънна апнея. С прост и функционален дизайн, CPAP апаратите  са и най-достъпният тип PAP устройство.Традиционните CPAP апарати са най-евтиният тип PAP устройство. Моделите с повече функции обаче са по-скъпи.
APAPAPAP апаратите са по-функционални и усъвършенствани от традиционните CPAP апарати. Докато спите, апаратът може да увеличи налягането, когато отчете промяна в дишането.APAP апаратите регулират налягането въз основа на моделите на дишане, което може да е по-удобно за спящия, чиито нужди се променят през цялата нощ.


 

АРАР апаратите обикновено са по-скъпи от традиционните CPAP апарати, защото разполагат с допълнителна функция, благодарение на която откриват и променят налягането в отговор на дишането на спящия.

BiPAP
BiPAP апаратите отчитат случаите на вдишване и издишване и подават въздух с по-високо налягане при вдишване.
BiPAP апаратите са по-удобни от CPAP моделите при по-високо налягане. BiPAP терапията се използва и при хора с по-сложни или тежки проблеми с дишането.

Тъй като това са по-усъвършенствани типове PAP апарати, те са и по-скъпи. 


 

CPAP за пътуванеCPAP апаратите за пътуване имат същите терапевтични ползи като обикновените CPAP модели. Въпреки това, те са леки и преносими за лесно използване при пътуване.Този вид CPAP апарат позволява на пътниците да продължат прилагането на PAP терапия, докато са на път.CPAP апаратите за пътуване обикновено струват  колкото традиционните СРАР апарати.. 

Основни разлики между PAP апаратите

Най-голямата разлика между PAP апаратите се изразява в настройките на налягането. Апаратите CPAP и тези за пътуване осигуряват постоянно ниво на налягане. Апаратите APAP автоматично регулират изходното си налягане в зависимост от дишането на пациента, а BiPAP апаратите разполагат с различни настройки за вдишване и издишване.

Кой тип PAP апарат е най-подходящ за вас?

Специалистът по сънна апнея може да Ви помогне да определите дали терапията с PAP е подходяща за Вас и да прецени кой тип апарат отговаря най-добре на Вашите нужди и състояние. Въпреки че терапията с CPAP често е първият избор за лечение на обструктивна сънна апнея, APAP и BiPAP могат да бъдат полезни за хората, които срещат проблеми при използването на традиционните CPAP апарати.

CPAP апарати

CPAP апаратите са най-простият, най-достъпен и най-широко разпространен вариант за хората, които имат симптоми на обструктивна сънна апнея. Ако разполагате с ограничен бюджет или търсите най-широк избор от модели и функции, традиционният CPAP апарат може да е най-подходящият вариант. Освен това терапията с CPAP обикновено е първата линия на лечение на ОСА. Ако сте наскоро диагностицирани, Вашият специалист по сънна апнея вероятно ще Ви назначи лечение с CPAP апарат, за да види как ще се повлияете.

APAP апарати

APAP апаратите са полезни за тези, които изпитват затруднения със съня при използването на постоянното налягане на CPAP апарата. Те могат да бъдат ефективни и за тези, които изпитват редовни промени в дишането, като и за страдащите от алергии или за тези, които често сменят позите си за сън.

BiPAP апарати

Апаратите BiPAP представляват по-специализирана форма на PAP терапия. Обикновено специалистът по сънна апнея предписва лечение с BiPAP на хора с ОСА, само ако те не реагират на традиционната терапия с CPAP. BiPAP може да бъде ефективен и за хора с други състояния, свързани с дишането, като например централна сънна апнея.

CPAP апарати за пътуване

CPAP апаратът за пътуване е удобно решение за хора с ОСА, които понякога спят далеч от дома. Устройствата CPAP за пътуване са малки, леки и лесни за опаковане. Въпреки че може да вземете традиционна CPAP машина по време на пътуванията си, нейните по-обемна форма може да бъде неудобна.

Нуждаете ли се от консултация за закупуване на CPAP апарат?

За всички апарати за PAP терапия се изисква консултация със специалист по сънна апнея, тъй като те са регулирани като медицински изделия от клас II. Консултацията е от съществено значение, за да се гарантира, че терапията е безопасна и ефективна. Вашият специалист по сънна апнея може също така да назначи изследване, за да определи най-добрата за вас настройка на налягането.

Често задавани въпроси

Как се купува CPAP апарат?

За да закупите CPAP апарат, трябва да посетите Център за сънна апнея и да проведете консултация със специалист по сънна апнея. Там можете да разгледате множество модели с различни характеристики и да изберете най-подходящия за Вас.

Изискват ли APAP и BiPAP апаратите титрационно изследване?

Апаратите BiPAP обикновено изискват титриране, но APAP апаратите може да не го налагат. Изследванията за титриране през нощта помагат на Вашия специалист по сънна апнея да определи правилното ниво на налягане за Вашето устройство, като наблюдава колко въздух под налягане е необходим, за да поддържа дихателните Ви пътища отворени.

Апаратите BiPAP използват две различни настройки на налягането, така че изследването е от решаващо значение за определяне на подходящите такива, които да облекчат симптомите на сънната апнея, без да нарушават съня Ви. Апаратите APAP могат автоматично да регулират налягането си според нуждите на спящия, така че при тях може да не се налага допълнително изследване.

Възможно ли е аксесоарите за CPAP да се използват за различни видове устройства?

Повечето аксесоари за CPAP са взаимозаменяеми между различните типове и модели апарати, но е важно да се провери съвместимостта.

По-голямата част от маските за CPAP са универсално съвместими, така че могат да работят с почти всяко CPAP, APAP или BiPAP устройство. Въпреки това съществуват изключения, тъй като няколко модела CPAP работят само с определени видове маски.

Стандартните 19-милиметрови тръбички са съвместими с почти всички маски и разновидности на апаратите за PAP. Някои модели обаче могат да се използват само с тънък 15-милиметров маркуч.