header-banner

Какво означава CPAP апарат?Обструктивната сънна апнея (ОСА) е нарушение на дишането по време на сън, причинено от блокирани или прекъснати дихателни пътища. Това заболяване е свързано с неблагоприятни здравословни състояния като сърдечносъдови заболявания, инсулт и диабет и се среща често.

Сънната апнея обикновено се лекува с помощта на апарат за положително налягане в дихателните пътища (PAP). Той изпомпва въздух под налягане през тръба и маска, за да поддържа дихателните пътища отворени. Въпреки че апаратът за непрекъснато положително налягане в дихателните пътища (CPAP) е най-добрият избор за лечение на хора с ОСА, не всеки издържа на терапията с CPAP. В зависимост от състоянието Ви специалистът по сънна апнея може да Ви предпише алтернативна PAP терапия, като например автоматично положително налягане в дихателните пътища (APAP) или двустепенно положително налягане в дихателните пътища (BiPAP или BPAP).

Ако наскоро сте били диагностицирани със сънна апнея, може да сте объркани от различните възможности за лечение и какво означава всяка абревиатура на PAP. Ще обсъдим видовете терапия с положително налягане в дихателните пътища (PAP), предимствата и недостатъците на всеки от тях, както и частите и аксесоарите за CPAP апарата.

Какво означава абревиатурата CPAP?

CPAP е съкращение от continuous positive airway pressure (непрекъснато положително налягане в дихателните пътища) и обозначава специфичен вид терапия с положително налягане в дихателните пътища (PAP). Апаратът CPAP излъчва непрекъсната струя въздух под налягане с фиксирана скорост. Въздухът се насочва през маска, така че горните дихателни пътища на ползвателя да останат отворени както при вдишване, така и при издишване. Налягането в апарата CPAP може да се регулира, но след като бъде настроено, то остава постоянно през цялата нощ. Повечето апарати CPAP имат настройки на налягането между 4 и 20 cm H2O.

За кого е подходяща терапията с CPAP апарат

Терапията с CPAP апарат е първото средство за лечение на сънна апнея, следователно повечето хора с ОСА в началото използват CPAP апарат.

Редовното лечение с апарат за непрекъснато положително налягане в дихателните пътища може да помогне за контролиране на високото кръвно налягане, намаляване или премахване на хъркането, снижаване на риска от инсулт, подобряване на когнитивните функции и понижаване на дневната сънливост. Терапията с CPAP може също така да намали риска от сърдечна недостатъчност при хора над 60-годишна възраст.

Този вид лечение понякога се използва за третиране на тежка хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ) и може да намали смъртността при хората, диагностицирани с нея.

Тъй като апаратите CPAP обикновено са по-евтини от другите апарати PAP, те са достъпни за много хора. 

При кого терапията с CPAP може да не е ефективна

Приспособяването към CPAP терапията може да отнеме време и не всеки ще се адаптира към лечението. CPAP терапията не се препоръчва за хора, които са претърпели операция на хранопровода или стомаха, както и за хора с тревожност, клаустрофобия, тежка астма, синдром на изтичане на въздух или тежка назална конгестия. Терапията с CPAP също така не е толкова ефективна при хора на възраст над 80 години, които имат умерена до тежка форма на ОСА.

Хората с лека форма на ОСА може да не се нуждаят от какъвто и да е вид PAP терапия. По-подходящи за тях могат да бъдат евтините и по-малко инвазивни методи на лечение. Устройствата за разширяване на долната челюст (MAD) например представляват накрайници за уста, които помагат да се поддържат дихателните пътища отворени през цялата нощ. Те са ефективен вариант за хора, които хъркат или имат лека до умерена форма на ОСА.

Други съкращения, свързани с PAP

Апаратът CPAP най-често се предписва при ОСА, но той не е единственият вид терапия с положително налягане в дихателните пътища (PAP). Апаратите APAP и BiPAP също могат да бъдат ефективни методи за лечение.

APAP

Апаратите с автоматично положително налягане в дихателните пътища (APAP) регулират количеството на подаваното налягане в зависимост от честотата на дишане на потребителя. Апаратите CPAP осигуряват постоянно налягане, но зададеното ниво може да се регулира. Апаратът BiPAP подава по-високо ниво на налягане по време на вдишване и по-ниско ниво по време на издишване.

Някои хора реагират по-добре на определени PAP терапии в по-голяма степен от други. Вашият специалист по сънна апнея може да Ви посъветва за най-подходящото лечение спрямо вашите нужди.

За кого е подходяща APAP терапията

 Чрез засичане на фини промени в съпротивлението на дишането, APAP машините могат да отговорят на нуждите на пациенти с тежки или нестабилни дихателни състояния. Апаратите APAP оптимизират терапевтичните резултати, като се адаптират към променливите нужди от налягане по време на различни етапи на съня и при различни позиции на сън. Телесното тегло влияе върху потребностите от налягане, което позволява на апаратите APAP да се адаптират към промените в теглото по-добре от апаратите CPAP.

При кого терапията с APAP може да не е ефективна

Терапията с APAP не се препоръчва при хора с централна сънна апнея (ЦСА), застойна сърдечна недостатъчност, ХОББ, синдром на хиповентилация при затлъстяване или сънна апнея, свързана с лекарства. Тя не е подходяща и за хора, които намират маските за твърде неудобни, за да провеждат редовна терапия.

BPAP/BiPAР

За разлика от CPAP апарата, двустепенният апарат за положително налягане в дихателните пътища (BiPAP или BPAP) има две различни настройки на налягането, за да регулира дишането. По време на вдишване се изпомпва въздух под по-високо налягане, а при издишване се подава по-малко налягане.

Терапията с BiPAP често се използва като лечение за хора с ОСА, които не понасят апаратите CPAP. Много хора изпитват по-малък дискомфорт и сухота при издишване при по-ниска настройка на налягането.

Апаратите BiPAP имат по-широк диапазон на налягането в сравнение с апаратите CPAP и APAP. Типичният диапазон на BiPAP е между 4 и 30 cm H2O.

За кого е подходяща терапията с BPAP/BiPAP

Терапията BiPAP се използва за лечение на застойна сърдечна недостатъчност, централна сънна апнея, комплексна сънна апнея, ХОББ и дихателни нарушения, които изискват по-високи нива на налягане. Хората, които изпитват затруднения при издишване с апарати CPAP, могат да имат по-голям успех с апарати BiPAP.

При кого терапията с BPAP/BiPAP не се препоръчва

Терапията с BiPAP не се препоръчва за хора, които наскоро са претърпели операция на лицето, както и за такива с изменен психичен статус, животозастрашаваща хипоксемия, неравномерен сърдечен ритъм или дихателни секрети. Апаратите BiPAP са най-скъпото устройство за PAP терапия, следователно за някои хора те могат да бъдат икономически непосилни.

Апарати PAP, маски и аксесоари за CPAP

Всички форми на PAP терапия изискват моторизирано устройство, което изпомпва въздух през маркуч, и маска за лице. Всеки тип PAP апарат се различава по дизайн и функции, но повечето CPAP маски и аксесоари могат да се използват като взаимозаменяеми.

Какво представляват апаратите PAP?

Апаратите за положително налягане в дихателните пътища ( PAP) са електрически устройства, които разпределят въздух под налягане през маркуч и маска. Те са предназначени да поддържат горните дихателни пътища на потребителя отворени. Някои от тях се захранват с батерии, но повечето се включват към електрическата мрежа.

CPAP апарати

Най-разпространеното устройство за дишане, апаратите CPAP осигуряват определено ниво на въздух под налягане. Нивата на налягането могат да се регулират, но не се променят през нощта, след като веднъж са зададени. Терапията с CPAP е най-често срещаното лечение на ОСА, но се предписва и при други дихателни състояния като ХОББ.

APAP апарати

Апаратите APAP използват сензори за автоматично регулиране на нивата на налягане въз основа на дихателните модели на потребителя. Те се адаптират към различните нужди от налягане, включително към промените в положението по време на сън, REM циклите и приема на алкохол. Терапията с APAP може да бъде от полза и за хора със сложни дихателни нарушения и такива, които не могат да издържат употребата на CPAP апарати.

BPAP/BiPAP

Апаратите BiPAP имат две настройки на налягането. По време на вдишване се изпомпва въздух под по-високо налягане, а при издишване се подава по-малко налягане.

Апаратите BiPAP имат като цяло по-висок диапазон на налягането от другите PAP апарати, така че те са по-подходящи за лечение на хора с необходимост от по-високо налягане. Те се използват и при по-сложни нарушения на дишането като централна сънна апнея и комплексна (смесена) сънна апнея.

Какво представляват маските за CPAP апарат?

Маските за CPAP терапия осигуряват надеждно покритие на носа и устата на човека, за да се предотврати изтичането на въздух. Маските се предлагат в три основни варианта: назални възглавнички, назални маски и целолицеви маски. Най-добрата маска за Вас е тази, която ви е удобна и е съобразена с Вашата позиция по време на сън и начин на дишане.

Маски с назална възглавничка

Назалната възглавничка е нископрофилна маска, която се поставя между носа и горната устна, като създава уплътнение към ноздрите. Хората, които смятат, че пълнолицевите маски са твърде обемисти или предизвикват клаустрофобия, често предпочитат този минималистичен дизайн. Маските с назална възглавничка са подходящи и за хора с окосмяване по лицето или за хора, които обичат да имат широко зрително поле за четене или гледане на телевизия в леглото. За тези, които се нуждаят от високо налягане, обаче, може да се окаже трудно да задържат този тип маска на мястото ѝ.

Назални маски

Назалната маска се поставя на носа и се простира под долната му част, обграждайки ноздрите. Маската се закрепва с четириточково приспособление за глава и покрива или целия нос, или само долната му половина.

Подобно на възглавничките за нос, назалните маски са лека и по-малко обемиста алтернатива на маските за цялото лице. Хората, които спят настрани или често сменят позите си през нощта, изпитват по-малко дразнене на кожата с назална маска.

Маски за цялото лице

Маските за цялото лице покриват носа и устата и се закрепват с четириточкови предпазители за глава. Въпреки че са най-обемистият дизайн, те са най-подходящият избор за хора, които се нуждаят от по-високи нива на налягане. Те предотвратяват изтичането на въздух при пациентите, които дишат през устата, или при тези с тежки алергии, на които им е трудно да дишат само през носа.

Аксесоари за CPAP апарат

PAP терапията включва както основни, така и допълнителни аксесоари. По-голямата част от оборудването за CPAP е съвместимо с трите модела PAP.

Овлажнители

Овлажнителите добавят влага към въздуха под налягане, като използват малък резервоар с дестилирана вода. Някои овлажнители са вградени в апарата за PAP терапия, докато други са външни устройства. Те могат да намалят дискомфорта, причинен от прекомерна сухота, като кървене от носа и болки в гърлото.

Нагреваеми маркучи

Подобно на овлажнителите, отопляемите маркучи са предназначени да компенсират изсушаващия ефект на PAP терапията. Чрез електрически ток въздухът се затопля, което намалява до минимум дразненето на носа и гърлото. Регулирането на температурата на въздуха също така намалява кондензацията, която може да попадне върху лицето на потребителя и да наруши съня му.

Подложки за маски

Подложката за маска се носи под маската, за да се намали дразненето на кожата. Дискомфортът при използването на маска е една от основните причини хората да не се придържат към терапията с PAP. Подложките за маски могат да помогнат за спазването на режима, особено при хората, които спят настрани и получават болезнени отпечатъци от маската.

Ремъци за брадичка

Изработени от еластичен материал, каишките за брадичка нежно държат устата затворена, когато носите маска. Те също така помагат за предотвратяване на изтичането на въздух при хора, които дишат през устата си.

Възглавници за CPAP терапия

Възглавниците за CPAP апарат имат изрязани части, които правят носенето на маска по-удобно. Те помагат на маркуча и маската да останат на мястото си, когато спите настрани или по корем, като по този начин се предотвратява изтичането на въздух.