header-banner

Какво представлява сънната апнея?Сънната апнея е състояние, при което хората многократно преустановяват дишането си по време на сън. Страдащите от апнея, често се оплакват от повишена сънливост през денязатруднена концентрация и обикновено са склонни да имат високо кръвно налягане. Околните обичайно се оплакват от нощното им хъркане, задъхване и задушаване. Около 5 % от пациентите имат лечима умерена или тежка сънна апнея, което означава, че в рамките на един час по време на сън прекъсват дишането си петнадесет или повече пъти. По-голям брой лица - до 20 % от хората на средна възраст - имат лека сънна апнея, което означава, че преустановяват дишането си приблизително от пет до петнадесет пъти на час. Въпреки че това звучи доста страшно, все още не е ясно дали тази лека форма води до влошаване на здравето. Ако не се лекува, сънната апнея не само би могла да съкрати живота Ви, ускорявайки редица заболявания, но и би могла да увеличи риска от депресия. Смята се, че общата сънливост на хората с това заболяване утроява риска от автомобилни катастрофи и наранявания.

Риск от възникване на инсулт

Сънната апнея се среща по-често в застаряващите общества, където случаите стават все по-тежки, защото обикновено са придружени от други заболявания, свързани с възрастта и затлъстяването. Проучвания от цял свят обаче показват, че рискът от развитие на тези заболявания силно зависи от това дали изобщо имате сънна апнея. По-специално, това състояние се свързва с инсулта и рака. Последиците от инсулта могат да варират от временно неудобство до сериозни увреждания и смърт. Тютюнопушенето, холестеролът и високото кръвно налягане са три основни причини за инсулт, които можете да контролирате. За съжаление, сънната апнея оказва голямо влияние върху тях. Тя води до леко повишаване на кръвното налягане през деня в дългосрочен план. А докато спите може да причини огромни скокове на кръвното налягане. Сънната апнея също така може да намали ефективността на обработката на холестерола. Проучвания са установили, че хората с нелекувана сънна апнея са три пъти по-застрашени от инсулт. 

Риск от поява и развитие на раково заболяване

Едно от най-изненадващите открития в последните изследвания е влиянието на сънната апнея върху риска от появата на рак. Изследователите действително не са очаквали да открият такава зависимост, защото винаги се е смятало, че сънната апнея влияе предимно върху сърдечните заболявания. Но проучвания от цял свят показват, че сънната апнея увеличава и риска от рак. На този етап не се смята, че сънната апнея директно предизвиква ракови клетки. Възможно е, ако в тялото Ви има няколко ракови клетки, постоянното повишаване и понижаване на нивата на кислород в кръвта докато спите, да предизвиква по-бърз растеж на тези клетки. Така вместо да имате рак, за който дори не подозирате, или който се развива бавно, се появява по-бързо развиваща се и по-агресивна негова разновидност. Тепърва предстои да се потвърди, но се смята, че меланомите са особено склонни към бързо размножаване, именно когато човек страда от сънна апнея.

Има и добри новини 

Да бъдеш предвестник на лоши новини не е много забавно, затова сега бихме искали да Ви съобщим някои добри новини. Ако имате само лека форма на сънна апнея или просто хъркате леко, вероятно нямате повишен риск от заболяване. Всъщност, ако страдате от лека форма на сънна апнея, може би ще успеете да управлявате риска доста ефективно с промени в хранителния режим.Те ще подобрят общото Ви здравословно състояние и ще Ви предпазят от развитието на по-тежка форма на заболяването. Ако страдате от тежка форма на сънна апнея, тя е наистина сериозна, но все още лечима, така че е време да посетите специалист по сънна апнея и да направите нещо по въпроса. Още една добра новина: ако наистина страдате от тежка форма на сънна апнея и я лекувате, рискът за вас е много, много по-малък. Всичко това означава, че на сънната апнея трябва да се гледа сериозно. Тя не е просто досадно хъркане. Лечението не само ще Ви помогне да се почувствате по-добре, но и ще намали риска от всякакви съпътстващи проблеми и заболявания.