header-banner

Какво представляват CPAP апаратите?Обструктивната сънна апнея (ОСА) засяга приблизително 2-9 % от възрастните, въпреки че експертите смятат, че съществуват много повече недиагностицирани случаи. Медицинските интервенции при хората с ОСА включват протектори за уста, терапия с непрекъснато положително налягане в дихателните пътища (CPAP) и хирургически имплантирани устройства.

Ще разгледаме отблизо как работи терапията с CPAP и за кого е подходяща, както и колко струва един апарат. 

За какво се използва CPAP апаратът?

Хората с ОСА не дишат ефективно, докато спят, поради запушване на горните дихателни пътища. Езикът или тъканта около него физически блокират дихателните им пътища, което води до хъркане, задъхване, задушаване, събуждане или преустановяване на дишането. Апаратите CPAP работят, за да поддържат дихателните пътища проходими, като доставят достатъчно въздух под налягане, за да предотвратят свиването им. Непрекъснатият поток от въздух помага за борба с хъркането и свързаните с апнея състояния.

Как работи CPAP апаратът?

CPAP апаратът се състои от три основни компонента: маска, маркуч и машина. Машината има вентилатор, който вкарва въздух в устройството, който след това филтрира и пречиства. С помощта на Вашия лекар можете да настроите нивото на налягане на машината, което се измерва в сантиметри водно налягане.

Тънък маркуч свързва машината с маската. Маркучът трябва да има плътно уплътнение както към устройството, така и към маската, и да е достатъчно дълъг, за да не се чувствате ограничени. В зависимост от стила маската приляга здраво към ноздрите, устата или и към двете. Въздухът под налягане се движи от апарата, през маркуча и към маската, където достига до дихателните пътища.

Какви са условията за използване на CPAP апарат?

Първата стъпка за получаване на CPAP апарат е насрочване на посещение при лекар и изследване на съня. По време на изследването лекарят измерва вашия индекс на апнея-хипопнея (AHI). Апнея възниква, когато дишането ви спре за 10 или повече секунди, докато хипопнеята е повърхностно дишане, свързано с частичен колапс на дихателните пътища.

Лекарите определят AHI, като разделят броя на апнеите и хипопнеите на броя на часовете, през които спите. Това измерване отразява тежестта на ОСА и помага на лекаря ви да определи дали терапията с CPAP е подходящият план за лечение за вас. Освен това застрахователите обикновено се позовават на вашия AHI, когато определят дали имате право на застрахователно покритие.

Ползи от използването на CPAP апарат

След като започнат да прилагат CPAP терапията през нощта, много хора постигат по-пълноценен сън, подобрено качество на живот, както и успяват да контролират симптомите. Лицата, които живеят с нелекувана ОСА, се събуждат често през нощта, независимо дали го осъзнават или не, което води до множество неблагоприятни последици.

Въпреки че не съществува лекарство за сънната апнея, овладяването ѝ може да подобри цялостното качество на живот и да помогне за предотвратяване на животозастрашаващи медицински проблеми. Нелекуваната ОСА може да предизвика появата на досадни симптоми, като хъркане, главоболие, сухота в устата и мозъчна мъгла. Тя може да доведе и до по-тежки проблеми, като сърдечни заболявания, инсулт и инфаркт.

Препоръки за предотвратяване на често срещани проблеми с CPAP устройствата

Въпреки че CPAP устройствата могат да окажат положително въздействие върху живота на хората, те могат да се окажат свръхтрудни за работа и да бъдат неудобни, ако са настроени неправилно. CPAP апаратите имат множество компоненти и аксесоари и е важно да ги използвате правилно, за да работи устройството ефективно.

Трябва да се уверите, че компонентите са съвместими помежду си, особено ако ги закупувате от различни производители. Освен това, тъй като позите на сън влияят върху начина, по който маските се напасват, може да се наложи да промените начина си на спане или да изберете маска, която действа добре при любимата ви позиция на сън.

Съвместимост на CPAP маските: Почти всички съвременни CPAP маски са съвместими с апаратите, към които се прикрепят, с няколко известни изключения. Някои по-стари модели маски и мини CPAP устройства може да изискват адаптер за правилно свързване. Преди да закупите маска, проверете два пъти дали моделът работи с маркуча и машината, която възнамерявате да използвате.

Използвайте овлажнител за CPAP: Когато дишате нормално през назалните пътища, носът ви работи като своеобразен овлажнител, който прави въздуха по-подходящ за дишане. Когато използвате CPAP апарат, носът ви не може да затопли въздуха под налягане достатъчно бързо, за да поддържа темпото на работа на апарата. Това може да причини сухота в устата, хрема и други симптоми, подобни на простуда.

Използването на овлажнител, съвместим с устройството, може да направи терапията по-комфортна. Важно е обаче да изберете овлажнител с подходящи температурни настройки, за да поддържате подходящи нива на влажност и да предотвратите усещането за влага в областта на лицето си.

Адаптирайте се към носенето на CPAP маска: Добавянето на нов елемент към режима на сън може да бъде свързано с трудности при свикването, особено с толкова съществен аксесоар като маската. Съществуват много различни видове маски, като някои от тях са по-удобни за поставяне, отколкото други. Въпреки това, независимо от вида, който сте избрали, ще е необходимо време, за да свикнете да носите маска, докато спите.

Носенето на CPAP маска може да представлява трудност за някои хора, които спят настрани или по корем, тъй като възглавниците могат да попречат на прилягането на маските. За да избегнете дискомфорта, можете да си купите възглавници, съвместими с апаратурата за непрекъснато положително налягане в дихателните пътища, разработени така, че да позволяват поставянето на маска и маркуч.

Уверете се, че устройството е напълно изрядно: Използването на CPAP апарат, който не ви пасва добре, може да попречи на ефективната терапия. Счупените връзки на двата края на маркуча могат да доведат до изпускане на въздух, което би предизвикало неправилно ниво на налягане. Освен това лошо прилягащата маска или недоброто уплътнение не задържат ефективно дихателните пътища отворени и позволяват на въздуха да излиза навън.

За да избегнете тези проблеми, уверете се, че всички връзки са здраво закрепени, и се убедете, че маската пасва на формата на лицето ви, преди да я използвате.

Как да разберете дали се нуждаете от CPAP апарат

ОСА е най-разпространената форма на сънна апнея. Вторият вид се нарича централна сънна апнея ( ЦСА). Тя възниква, когато мозъкът не успява да активира дихателните мускули по време на сън.

Терапията с CPAP е най-подходяща за хора с ОСА. Общите симптоми на ОСА включват:

  • Хъркане
  • Задъхване или задушаване
  • Прекомерна сънливост през деня
  • Мозъчна мъгла
  • Главоболие
  • Раздразнителност

Въпреки че жените могат да имат ОСА, тежката форма на заболяването най-често засяга мъжете. Някои хора са изложени на по-висок риск от развитие на сънна апнея. Сред тях са хората с наднормено тегло или затлъстяване, тези с голяма обиколка на шията, пушачите и консуматорите на алкохол, както и хората с тесни дихателни пътища. Консултирайте се с Вашия лекар, ако имате симптоми на ОСА. Вашият лекар може да ви помогне да определите дали терапията с CPAP е най-добрият вариант спрямо индивидуалните ви нужди.

Колко време е необходимо, за да има ефект от CPAP апарата?

Времето, необходимо за да подейства CPAP апаратът, е различно при отделните хора. Някои потребители забелязват разлика още на първата сутрин след лечението, докато на други може да им отнеме много повече време. Повечето хора започват да усещат ползи в рамките на няколко седмици след първото използване на апарата.

По-вероятно е да извлечете ползи от CPAP апарата, ако си набавите правилното оборудване и се уверите, че то ви пасва добре. Възглавница, съвместима с CPAP, е евтина инвестиция, която може да повиши комфорта и да намали вероятността маската ви да се смъкне през нощта.

Колко струва CPAP апаратът?

Подобно на други продукти, свързани със съня, CPAP машините варират по цена. Повечето апарати са на стойност между 1000 и 3000 лева, въпреки че елементи като филтри, маски, маркучи или възглавници за маски обикновено струват допълнително.

Машините с усъвършенствана технология или компоненти от висок клас обикновено струват между 2000 и 3000 лева. В допълнение към апарата ще трябва да вземете предвид и частите, които се нуждаят от редовна подмяна. Филтрите обикновено струват между 10 и 60 лева, маските обичайно са на цени между 100 и 500 лева в зависимост от вида, а възглавниците за маски обикновено варират между 40 и 200 лева.