header-banner

Лечение на сънна апнея без CPAP апаратВ тази статия ще научите:

  • Алтернативите на CPAP за лечение на сънна апнея могат да бъдат различни PAP машини, орални уреди, някои промени в поведението и хирургична намеса.
  • Лечението трябва да се основава на индивидуалните обстоятелства за всеки отделен човек, обсъдени в консултация със здравен специалист.
  • Алтернативни лечения могат да бъдат препоръчани само след като е установено, че в конкретния случай CPAP не е подходящо лечение.
  • Ако дишате неравномерно докато спите, събуждате се задъхани или се чувствате прекалено сънливи през деня, трябва да знаете, че това може да са симптоми на сънна апнея.

Обструктивната сънна апнея (OСA) засяга между 10% и 30% от възрастните в Съединените щати и до 5% от децата. Ако сте диагностицирани с обструктивна сънна апнея, вашият лекар може да ви предпише използването на апарат за непрекъснато положително налягане в дихателните пътища (CPAP), като лечение на състоянито ви. CPAP машината доставя въздух под налягане докато спите и така гарантира, че дихателните ви пътища остават отворени.

Въпреки че CPAP машините са най-популярната терпия при обструктивна сънна апнея, те не са единственото лечение за това състояние. Вашият лекар може да ви помогне да определите кое лечение е най-подходящо за вас.

Алтернативни PAP терапии

Въпреки че CPAP терапията е най-често препоръчваното лечение за сънна апнея, има и други опции, които хората със сънна апнея могат да обсъдят с лекаря си. CPAP машините доставят постоянен въздушен поток на едно и също ниво през цялата нощ. Някои хора обаче изпитват известен дискомфорт заради натиска, които се усеща при използването на апарата. Добрата новина е, че има алтернативни PAP машините, както и нововъзникнали лечения, които те могат да обмислят.

BiPAP: Машините с двустепенно положително налягане в дихателните пътища (BiPAP) позволяват различни настройки на налягането за вдишване и издишване. Потребителите, на които им е неудобно да издишват срещу постоянното налягане на CPAP машината, могат да предпочетат по-ниското експираторно налягане на BiPAP машината.

APAP: Машината с автоматично регулиране на положителното налягане в дихателните пътища (APAP) или auto-CPAP може да реагира на промените в моделите на дишане на потребителя.

EPAP: Терапията с положително експираторно налягане на дихателните пътища (EPAP) е по-нова алтернатива на CPAP. Вместо да използва технология, която доставя въздух под налягане, назалното EPAP устройство използва клапи за създаване на въздушно налягане, когато потребителят издишва, като предпазва горните дихателни пътища от колапс.

Нови лечения: Проучванията на нововъзникващите лечения продължават. Алтернативите на CPAP, като непрекъснатото отрицателно външно налягане (cNEP) и оралната пресотерапия (OPT), могат да бъдат ефективни при лечението на ОСА.

Предпазители за уста при сънна апнея

Оралните уреди могат да се справят с анатомичните фактори, които допринасят за появата на сънна апнея, като например малка долна челюст или език, който пречи на дихателните пътища.

Устройства за пренасочване на долната челюст

Устройствата за пренасочване на долната челюст покриват горните и долните зъби и поддържат челюстта в позиция, която я предпазва от блокиране на горните дихателни пътища. Тези устройства са безшумни, лесни за използване и по-евтини от CPAP машините. Устройствата за напредване на мандибулата са най-подходящи за хората с лека OСA или такива, които страдат от OСA само когато спят по гръб.

Устройства за задържане на езика

Устройствата за задържане на езика държат езика напред, така че да не блокира дихателните пътища. Тези устройства също помагат за облекчаване на симптомите на сънна апнея, въпреки че проучванията показват, че този тип устройства не се харесват на всеки. Повечето хора предпочитат устройствата за пренасочване на долната челюст пред устройствата за задържане на езика.

Домашни средства и промени в начина на живот

Някои промени в начина на живот могат да помогнат за справяне със симптомите на сънна апнея , както и да намалят риска от развитие на сънна апнея при някои хора. Домашните средства обикновено са допълнение към препоръчания от лекар подход за лечение на сънна апнея и не са достатъчни сами по себе си за лечение на умерена до тежка сънна апнея.

Позиция за сън

Спането по гръб може да увеличи броя на епизодите на сънна апнея, които човек има през нощта. Едно проучване е установило, че почти 62% от хората с OСA имат сънна апнея, преобладаваща в положение по гръб. При тази позиция езикът и ларинксът могат да възпрепятстват дишането и така да провокират изявата на сънна апнея.

Вместо да спите по гръб, експертите препоръчват позицията настрани, за да се намалят епизодите на OСA. Проучванията показват, че пациентите, които носят устройства, които ги предупреждават, че са легнали по гръб, имат по-малко епизоди на апнея. Придържането към използването на тези устройства обаче е проблем и самата технология се нуждае от подобрение.

Отслабване и физическа активност

Затлъстяването е рисков фактор за OСA, но връзката между теглото и сънната апнея е сложна. Важно е да се консултирате с медицински специалист когато обмисляте загуба на тегло за лечение на симптомите на сънна апнея.

Изследванията показват, че загубата на наднормено тегло може да намали тежестта на симптомите на OСA. Може да се препоръча комбинация от промяна в диетата и умерени упражнения. Въпреки това, загубата на тегло сама по себе си не може напълно да елиминира OSA.

Хората, които свалят излишните килограми и променят позициите си на сън, отчитат по-добри резултати в сравнение с тези, които само отслабват.

Избягване на алкохола

Употребата на алкохол може да влоши симптомите на OСA при много хора. Специалистите по сън препоръчват избягването на алкохола, като една от първите стъпки в лечението на OСA, заедно със загубата на наднорменото тегло и промяната на позицията на сън.

Миофункционална терапия

Миофункционалната терапия, или терапията за мускулите на лицето и устата, може да помогне за намаляване на случаите на апнея. Тази терапия включва упражнения за укрепване на мускулите на езика, мекото небце, устните и лицето. Коригирането на позицията на езика може да помогне да се предотврати блокирането на дихателните пътища.

Хирургия

Редица операции могат да намалят случаите на сънна апнея, въпреки че доказателствата за тяхната ефикасност са ограничени до малки проучвания.

Челюстно-мандибуларно пренасочване: Горната и долната челюстни кости се препозиционират, за да поддържат горните дихателни пътища отворени.

Увулопалатофарингопластика: Тази операция включва отстраняване или препозициониране на тъкан около горните дихателни пътища.

Стимулация на хипоглосния нерв: При това лечение хирургът вмъква стимулатор в нерва, който контролира движението на езика. Когато този нерв се стимулира, езикът се позиционира така, че да поддържа дихателните пътища отворени.

Аденотонзилектомия: Обикновено при децата OСA се налага отстраняване на сливиците и аденоидите.

Защо да използвате алтернатива на CPAP машината?

Въпреки че CPAP машините са най-разпространеното лечение за OСA, хората със сънна апнея често търсят алтернативи на CPAP по редица причини. Препоръчително е те да обсъдят опасения си със своя лекар, който може да предложи съвет кои алтернативи са по-подходящи в случая.

Някои от недостатъците на CPAP машините са:

Цена: CPAP машината не е евтина придобивка.

Странични ефекти: Страничните ефекти варират сред потребителите на CPAP. Някои намират маската за неудобна или изпитват сухота в устата, имат зачервени или сърбящи очи и сух, запушен или течащ нос. Потребителите на CPAP и техните партньори, спящи до тях често се чувстват некомфортно заради шума от машината. Всички тези странични ефекти оказват влияние върху това колко често човек използва своята CPAP машина.

Употреба: Степента на придържане към използването на CPAP машините може да бъде дори по-ниска от 50% .

Избор на лечение за сънна апнея

Говорете с вашия лекар кои лечения са подходящи конкретно за вас. Споделете симптомите и навиците си на сън с него, за да  добие той ясна представа за това как OСA засяга живота ви. Заедно можете да разработите план за лечение, за да намалите епизодите на апнея.