header-banner

Как да изберем маска за детски CPAP апарат?Сънната апнея е състояние, което се характеризира с необичайно, принудително прекъсване на дишането по време на сън. Тези паузи в дишането влияят отрицателно върху качеството на съня и могат да предизвикат недоспиване, умора и поведенчески проблеми при децата. Приблизително 3 % от децата страдат от обструктивна сънна апнея (ОСА).

Терапията с непрекъснато положително налягане в дихателните пътища (CPAP) се счита за ефективно решение за лечение на сънната апнея при децата. Предлагат се няколко разновидности на CPAP маски, включително маски за цялото лице и назални маски. За нуждите на децата са необходими специално разработени за тях маски, тъй като стандартните такива за възрастни не пасват достатъчно добре и в резултат на това са по-малко ефективни. Консултацията с медицинско лице е важна стъпка в оценката на интензивността на сънната апнея на Вашето дете. Сънната апнея се третира по предписана терапия с CPAP апарат. Изборът на детска CPAP маска, която е подходяща за индивидуалните нужди на детето Ви, може да повиши ефективността на лечението му. 

Разглеждаме водещите  предложения за детски CPAP маски, за да Ви помогнем да изберете подходящата за Вашето дете:

Как да изберем подходяща маска за CPAP терапия при деца?

Детските CPAP маски се предлагат с няколко модификации, които са подходящи за по-малки деца, включително по-малки размери, по-мека подложка, по-лесни методи за регулиране и опростен профил, който позволява безпрепятствено движение.

Когато избирате CPAP маска за детето си, трябва да вземете предвид няколко аспекта, включително размер, възможност за регулиране, материали, издръжливост, цена и комфорт.

Личните предпочитания също е важно да бъдат отчетени, за да се чувства детето Ви удобно. Обичайно е децата да изпитват безпокойство, свързано с лечението с CPAP, а правилно подбраната маска може да допринесе за ефективността и придържането към изискванията за лечение. Предлагат се няколко вида маски с различна степен на покритие.

Какво да вземете предвид, когато купувате маска за CPAP терапия за вашето дете?

Причината и тежестта на симптомите на сънната апнея на Вашето дете са съществени съображения при вземането на решение дали терапията с CPAP ще бъде ефективна. 

Ако на детето Ви е предписана терапия с CPAP поради сънна апнея, намирането на най-добрия CPAP апарат и маска, които отговарят на неговите нужди, е от решаващо значение за успеха на лечението. Детето Ви може да се нуждае от допълнително насърчаване при приспособяването му към носенето на CPAP маска, а притесненията в тази ситуация са често срещани. Ще разгледаме по-подробно какво трябва да имате предвид при закупуването на маска за CPAP.

Нашите препоръки:

На какво да обърнем внимание при търсене

 • Дизайн, който да впечатли детето (цветна маска или цветен апарат)
 • Мек силиконов материал, който да повиши комфорта;
 • Нисък профил би направил маската по-малко натрапчива;
 • Олекотена маска, за да приляга удобно на лица с малки размери;
 • Двойно позициониране, подходящо за спане настрани и по гръб;
 • Гъвкави тръбички, които са устойчиви на прищипване, ако детето се движи в леглото;

Силиконовият материал е мек и удобен, което позволява на децата да носят маската дълго време, без тя да причинява дискомфорт, да притиска кожата и без да оказва излишен натиск върху лицето на детето. 

Маската с нисък профил не се нуждае от приставка за челото, което я прави по-малко натрапчива по време на игра и сън. Назалните подложки обикновено са с различни размери и служат за избиране на най-подходящата и удобна за лицето на детето Ви. Циферблатът за регулиране на пропускането на въздух ви позволява да регулирате маската, за да намалите прекомерното изпускане на въздух. За да почистите маската, просто я измийте на ръка в топла вода с препарат за миене на съдове.

Ниският профил е подходящ избор и за деца, които носят очила. 

Маската трябва да е лесна за поставяне, сваляне и регулиране, така че децата да нямат затруднение. 

Тези характеристики допринасят за удобството на децата, което може да бъде трудна задача, когато става въпрос за CPAP маски за цялото лице.

Маска за цяло лице

Намирането на удобна и достъпна CPAP маска за Вашето дете може да бъде трудна задача, особено ако то трябва да носи маска за цялото лице. Педиатричните CPAP маски от ResMed отговарят на много изисквания, когато става въпрос за този тип. Едностенната силиконова възглавничка поддържа брадичката и предотвратява пропускането на въздух, без да създава неудобен натиск върху детето, а дишащите ленти са достатъчно гъвкави, за да се адаптират към структурата на лицето. В основата на маската има закопчалка за бързо сваляне, която Ви позволява лесно да свалите маската, без да нарушавате зададените характеристики. Допълнителната фиксаторна ключалка за аварийни ситуации Ви позволява да я откачите още по-бързо. Маската е оборудвана с два входа за закрепване на свързващите тръбички, което позволява на детето Ви да спи настрани или по гръб, без това да пречи на CPAP терапията. Гъвкавостта на тръбичката помага да се предотврати нейното закачане или притискане, което е полезна функция, ако детето Ви често сменя позициите си по време на сън през нощта.  

Препоръки на медицинския специалист

За терапията с CPAP е необходимо медицинско предписание. Специалистът по сънна апнея може да Ви помогне да се ориентирате, когато става въпрос за избор на CPAP апарат и съвместима маска. Той ще определи тежестта на симптомите на сънната апнея на детето Ви и дали други фактори влияят на цялостното качество на съня му.

Размер и прилягане

 • Изборът на правилния размер и начина на прилягане са от съществено значение при закупуването на маска за CPAP. Стандартните маски, предназначени за възрастни, едва ли ще паснат на деца и следователно ще бъдат неефективни при лечението.
 • Прилягането трябва да е достатъчно устойчиво, за да може уплътнението на възглавничката да прилепва към кожата и същевременно да е удобно. Някои педиатрични подложки за маски CPAP се предлагат в един размер, но на тях са посочени възрастта и теглото, за които са предназначени. Моделите, които се предлагат с различни размери на подложките, включват ръководство за размера, което да помогне на купувачите да определят оптималния. Прикрепеният предпазител за глава трябва да стои стабилно на главата на детето, без да е прекалено стегнат.

Регулиране

Децата растат бързо, а регулируемите маски са проектирани така, че да се адаптират към развитието им. Много детски CPAP маски използват шапки за глава с регулируеми ленти, които могат да се разширяват според нуждите. Други маски имат циферблати, предназначени да улеснят регулирането.

Зрително поле

Зрителното поле показва колко добре човек вижда около маската. Наличието на открита зона на видимост може да помогне на децата, подложени на терапия с CPAP, да се чувстват по-комфортно, докато носят маска. Някои маски са проектирани така, че да са с по-малък размер, което позволява на децата да виждат периферно. Смята се, че това намалява част от тревожността, свързана с терапията с CPAP.

Удобство

Децата са по-склонни да носят маска за CPAP, която им е удобна. Това може да допринесе за спазване на изискванията за ефективност на лечението. Маските могат да се използват с гъвкави предпазители за глава и тръбички, меки каишки и леки подложки за по-голям комфорт. Правилното прилягане също оказва влияние върху това колко удобна е маската.

Съвместимост

Въпреки че някои компоненти на терапията с CPAP са стандартизирани, важно е да изберете маска и тръбички, които са съвместими с апарата за CPAP на детето Ви. Изборът на несъвместими компоненти ще доведе до неефективност на терапията. Ако не сте сигурни дали маската, която Ви интересува, ще бъде съвместима с апарата CPAP на Вашето дете, можете да се свържете с Вашия специалист по сънна апнея.

Местоположение на тръбата

Тръбите на CPAP свързват апарата с маската и разпръскват въздуха. Тръбичката може да се прикрепи към маската при носа или на върха на главата. Точките на свързване на тръбата на върха на главата позволяват по-добро движение и по-широко зрително поле.

Включени компоненти

Маската CPAP изисква различни компоненти, някои от които може да се наложи да бъдат закупени допълнително. Много CPAP маски включват рамка, подложка и шапка за глава. Тръбите могат да бъдат включени в комплекта на апарата CPAP или да бъдат закупени отделно. Преди употреба се изисква сглобяване, а преди почистване маските трябва да се разглобяват.

Материали

Обикновено подложките на маските се изработват от силикон - хипоалергенен материал, който е проектиран да бъде удобен за повечето хора. Маските могат да бъдат изработени и от гел подложки или плат.

Рамката на маската може да бъде изработена от полипропилен или поликарбонат - термопластични компоненти, които обикновено се използват за производство на медицински изделия.

Издръжливост

Продължителността на живота на различните компоненти на CPAP зависи от материалите, употребата и почистването. Консумативите за CPAP трябва да се подменят редовно, но важно за купувача е да се увери, че всеки компонент ще издържи предвидения срок на експлоатация. По-издръжливият продукт може да осигури дългосрочни икономии на разходи.

Гаранция

Гаранцията защитава покупката Ви в случай на дефект. Обикновено производителят ще поправи или замени дефектната маска, ако проблемът възникне в рамките на определения гаранционен период. Гаранцията Ви спестява разходите за закупуване на нов продукт, ако се окаже, че закупеният е дефектен.

Полезни съвети за родителите

Макар че изборът на подходяща педиатрична CPAP маска е от съществено значение за ефективното лечение, има допълнителни стъпки, които могат да бъдат предприети, за да се подобри терапията за лечение на сънна апнея на детето Ви. Те включват редовно почистване и поддръжка на маската, постепенно въвеждане на детето в лечението и създаване на среда, която улеснява съня.

 • Въведете терапията с апарат за непрекъснато положително налягане в дихателните пътища постепенно: По-вероятно е лечението на сънната апнея да бъде успешно, ако детето започне да използва маската CPAP поетапно. Съществуват няколко действия, които могат да се предприемат през деня, за да се помогне на детето да свикне с лечението. Сред тях е и необходимостта детето да носи маската за все по-дълги интервали от време, за да свикне с цялостното усещане и шума на апарата CPAP. В рамките на деня родителите могат да се опитат да запознаят детето си с маската, като го помолят да легне и да я изпробва с пуснат въздух за кратки периоди от време. Можете също така да използвате апарата през нощта, без да поставяте маската, което ще даде възможност на детето да свикне с шума. Добавянето на CPAP терапията към установения нощен режим на детето може да помогне за по-лесното приспособяване.
 • Почиствайте компонентите на CPAP често: Редовното почистване на апарата CPAP и неговите компоненти е от съществено значение за ефективността на лечението. В уплътнението на маската може да се натрупат мастни частици, затова то трябва да се почиства, за да може маската да запази сцеплението си. Непочистената CPAP техника може да предизвика кашлица заради натрупване на микроби, плесени, прах и замърсявания. Компонентите трябва да се почистват ежедневно, като се измиват внимателно на ръка с мек сапун. Аксесоарите за глава обикновено трябва да се мият само веднъж седмично. Избягвайте да използвате почистващи препарати с ароматни или маслени съставки, белина и алкохол, тъй като те могат да се задържат върху маската и да повредят устройството.
 • Заменете износените компоненти на маската: Ако някой от компонентите на маската е напукан, скъсан или повреден по някакъв друг начин, той трябва да се изхвърли и да се замени с нов. Подложките на маската трябва да се сменят на всеки 2 до 4 седмици, а рамката на маската и шапката могат да издържат от 3 до 6 месеца.
 • Създаване на благоприятна за съня среда в спалнята: Съществуват няколко стъпки, които можете да предприемете, за да създадете подходяща среда в спалнята, в която детето Ви да спи пълноценно. Важно е да се уверите, че стаята е възможно най-тъмна по време на сън, тъй като светлината потиска мелатонина - хормона, който помага на хората да заспят. Някои деца заспиват по-лесно в тиха среда, докато други предпочитат бял шум. Намаляването на шума може да се постигне чрез затваряне на прозорците и окачване на тежки завеси над прозорците. За децата, които предпочитат бял шум, устройството за изкуствен бял шум може да помогне да се блокира околният шум, като същевременно осигурява постоянен звук, който им помага да заспят по-бързо.

Колко често трябва да се сменят детските CPAP маски?

Рамката на маската и тръбите трябва да се сменят на всеки 3 месеца. Подложката на маската трябва да се сменя два пъти месечно. Аксесоарите за глава и ремъците за брадичката обикновено могат да се използват в продължение на 6 месеца, преди да се наложи да бъдат сменени. Редовната подмяна на оборудването за CPAP е необходима, за да се гарантира правилното прилягане и цялостната ефективност.

Мога ли да пътувам в самолет с моята CPAP маска?

Тъй като терапията с CPAP следва да се използва през нощта, препоръчваме Ви да вземете със себе си маската и апарата за CPAP на детето си, когато пътувате. CPAP маската и апаратът обикновено не се считат за ръчен багаж по време на полет, тъй като са медицински артикули. Авиокомпаниите обикновено позволяват използването на CPAP маски на борда на своите самолети, въпреки че някои превозвачи изискват допълнителна документация. Тази документация се дава още при покупката на апарата.