header-banner

Настройване на налягането на CPAP апаратАкценти

  • Нивото на налягане на апарата за непрекъснато положително налягане (СРАР) в дихателните пътища, зададени от специалист по сънна апнея, обикновено е най-ниското, необходимо за поддържане на дихателните пътища отворени.
  • Настройката на налягането е от решаващо значение за лечението на сънната апнея и облекчаването на симптомите.
  • Анатомията и навиците по време на сън са определящи при задаването на подходящото ниво на налягане.
  • Консултирайте се с Вашия личен специалист по сънна апнея относно възможността за повторно настройване на устройството, ако изпитвате дискомфорт, затруднено дишане или не наблюдавате подобрение на симптомите.

Хората с обструктивна сънна апнея (ОСА) спират да дишат за кратки интервали по време на сън поради блокирани или свити дихателни пътища. За лечение на това състояние обикновено се предписва използване на CPAP апарати. Устройствата подават въздух под налягане, за да помогнат за нормализиране на дишането. Подходящото количество налягане е от решаващо значение за ефективната терапия с CPAP апарат, тъй като твърде ниското или твърде високото налягане може да доведе до нежелани странични ефекти.

Разглеждаме как се измерва налягането на CPAP апарата, различните фактори, които определят неговите стойности, както и признаците и симптомите, които подсказват, че нивото му може да има нужда от корекция. Важно е да се свържете с Вашия специалист по сънна апнея, ако смятате, че настройките на СРАР апарата Ви трябва да бъдат коригирани. Настройките на налягането се променят само под ръководството на специалист по сънна апнея.

Как да определите правилната настройка на налягането при употребата на CPAP апарат

Налягането в устройството за CPAP се измерва в сантиметри водно налягане (cm H2O). Настройките варират в зависимост от конкретната апаратура, но повечето CPAP апарати имат диапазон на налягането от 4 cm H2O до 20 cm H2O. Средната стойност на налягането при хора с ОСА е около 9 cm H2O. 

Изследването за определяне на налягането на CPAP е най-често използваният метод за установяване на подходящо ниво. Подобно на изследването на съня, оценката обикновено се извършва през нощта. Към тялото на спящия се прикрепват сензори, които следят нивата на кислород, дишането, сърдечната честота, мозъчните вълни и движенията на тялото. Специалист по сънна апнея калибрира нивата на налягане на CPAP апарата, докато се определи най-ниското налягане, необходимо за поддържане на дихателните пътища отворени.

Индексът на апнея-хипопнея (AHI) оценява колко пъти човек спира да диша или диша повърхностно по време на сън, което помага на специалистите по сънна апнея да прецизират настройките на налягането на СРАР апарата. Повечето съвременни устройства следят индекса на апнея-хипопнея на спящия, което позволява да се разбере дали е необходимо да се промени нивото на налягането.

По време на изследването на пациента се поставя и CPAP маска, което е от решаващо значение за ефективното лечение. CPAP маските се предлагат в различни варианти, включително маски за цялото лице, назални маски и назални подложки. След изследването специалистът по сънна апнея определя оптималния диапазон на налягането. Той може също така да даде препоръки за начина на използване на устройството.

Фактори, които влияят върху настройката на налягането на CPAP апарата

Редица фактори определят степента на изразеност на ОСА и подходящата настройка на налягането на устройството за дадено лице. Някои от тях са анатомични, а други са свързани с начина на живот и навиците по време на сън.

Анатомични фактори

Хората с краниофациални особености или проблеми с горните дихателни пътища, като например малка долна челюст, уголемен език или сливици или обиколка на шията, по-голяма от 43 сантиметра, може да са изложени на по-голям риск от развитие на ОСА и да се нуждаят от по-високи нива на налягане.

Девиантна преграда

Девиантната преграда ограничава въздушния поток през носа, така че при нея може да е необходимо по-високо налягане, за да се поддържат отворени горните дихателни пътища.

Индекс на телесната маса (ИТМ)

Вероятността хората със затлъстяване да имат допълнителна тъкан в областта на гърлото, която да ограничава въздушния поток към белите дробове, е по-голяма. Необходимото налягане обикновено се увеличава спрямо теглото на човека, така че хората, които отслабват значително, обикновено трябва да намалят настройката на налягането.

Назални алергии

Алергиите и запушването на носа могат да затруднят дишането и по този начин да намалят приема на кислород. В допълнение към калибрирането на настройките на налягането, апаратът CPAP с овлажнител в някои случаи може да помогне на хората с алергии. Редовното почистване на филтрите също може да намали задействането на алергени.

Позиция за сън

По принцип спането по гръб е най-неблагоприятната позиция за сънна апнея, тъй като гравитацията оказва натиск върху дихателните пътища. Поради това хората, които спят по гръб, обикновено се нуждаят от по-високи стойности на налягането. Специалистите по сънна апнея препоръчват спане настрани при хора с ОСА, тъй като при тази позиция тежестта върху горните дихателни пътища е по-малка.

Как да разберете дали налягането на вашия CPAP е правилно определено

Точните нива на налягането на CPAP помагат за облекчаване на състояния, свързани със сънната апнея, като хъркане и нарушения на съня. Ако не забелязвате подобрение в качеството на съня след терапия с СРАР апарат, вероятно ще трябва да се консултирате с Вашия личен специалист по сънна апнея за промяна на настройките на налягането. 

Признаци, че налягането на CPAP апарата е твърде ниско 

Ако след използване на СРАР апарат продължавате да се събуждате с чувство на отпадналост или умора, вероятно дихателните пътища не получават достатъчно кислород, за да останат отворени по време на сън. Силното хъркане, чувството, че се задушавате или липсата на подобрение на високото кръвно налягане може да са признаци, че налягането на CPAP апарата е твърде ниско. Ако AHI не се подобрява, след като сте интегрирали напълно терапията с CPAP в режима си на сън, това също може да е индикация, че настройките трябва да се коригират.

Признаци, че налягането на вашия CPAP апарат е твърде високо

Дискомфортът е най-силната индикация, че зададеното налягане е твърде високо. Затрудненията при издишване, сухотата в носа и устата или усещането за парене в гърлото са често срещани симптоми на превишено налягане. При някои хора се наблюдават и пропускане на маската, течност в ушите, газове или оригване в резултат на поглъщане на въздух.

APAP апарати

Ако продължавате да имате проблеми с настройките на налягането на устройството, Вашият специалист по сънна апнея може да Ви препоръча апарат за автоматично регулиране на налягането в дихателните пътища (APAP). Този уред автоматично променя нивата на налягането въз основа на дихателните модели на потребителя. Апаратът започва с ниска настройка и след това я увеличава в зависимост от промените в дишането и съпротивлението на дихателните пътища.

Въпреки че апаратите APAP автоматично регулират нивата на налягането, специалистът по сънна апнея все пак трябва да определи идеалния диапазон на налягането, подходящ за Вашите нужди. Ако този обхват не е подходящ, може да се появят нежелани странични ефекти.

Често задавани въпроси

Как да разбера, че налягането на моя СРАР апарат се нуждае от регулиране?

Ако изпитвате постоянен дискомфорт по време на терапията с CPAP апарат или не забелязвате никакви подобрения в съня или здравето си, тогава настройките на налягането вероятно трябва да бъдат коригирани. Продължителната умора, силното хъркане, пропускането на маската и затрудненията при издишване показват липса на оптимални нива на налягане. Равнище на AHI над средното предполага, че настройката на налягането може да е твърде ниска.

На какво налягане трябва да бъде настроен моят CPAP апарат?

Специалистът по сънна апнея е този, който определя подходящите настройки на налягането въз основа на предварително изследване. Възможно е да се наложи коригиране на налягането на по-късен етап, ако установите, че сте отслабнали или напълнели значително, промените позицията си по време на сън или започнете да приемате определени лекарства. Винаги се консултирайте с Вашия личен специалист по сънна апнея, ако подозирате, че нивото на налягането се нуждае от прецизиране.

Как да регулирате налягането на CPAP апарата?

Ако смятате, че нивото на налягането се нуждае от регулиране, свържете се с Вашия специалист по сънна апнея и занесете СРАР апарата  по време на прегледа. Вашият специалист по сънна апнея ще извърши анализ на данните от устройството и ще направи необходимите промени. Настройките на налягането трябва да се променят само от специалист по сънна апнея.