header-banner

Натиск, увеличаване - какво означават тези функции на СРАР апарата?Ако използвате непрекъснато или двустепенно положително налягане в дихателните пътища (PAP) за лечение на обструктивна сънна апнея, може би се чудите: Какво означава функцията за увеличаване на налягането в апарата CPAP или BiPAP? Научете как тази функция може да понижи първоначално зададеното налягане, за да подобри способността Ви да заспите, и защо може да навреди на лечението Ви, ако се използва прекомерно. Обмислете причините, поради които функцията може да се използва прекомерно, като например при изтичане на маската или безсъние.

Открийте как да настроите апарата и какво да направите, ако установите, че тази функция Ви е необходима твърде често. Комфортната настройка може да намали пропускането на маската и да облекчи безсънието.

Какво представлява функцията Ramp на СРАР апарата?

Повечето съвременни апарати CPAP или BiPAP разполагат с настройка за комфорт, наречена рампа. Както подсказва думата, тя позволява на апарата да започне с по-ниско налягане и след това постепенно да увеличава налягането за определен период от време. Началото на темпото с по-ниско налягане цели да улесни заспиването. След като заспите, налягането може да бъде увеличено до диапазона, който е необходим, за да се предпазят горните дихателни пътища от колапс по време на сън.

Как се настройва степента на нарастване при CPAP?

Съществуват множество модели на СPAP апарати, предлагани от различни производители, с различни модификации през последните десетилетия. Не всички имат функция за регулиране на налягането и възможността за достъп до нея варира в зависимост от модела. Най-лесно е да прегледате ръководството на устройството или да се консултирате със специалист по сънна апнея, за да получите достъп до настройката.

Най-общо казано, функцията за управление на налягането може да се задейства при включване на апарата и да се активира чрез бутон за нулиране на външната повърхност (често с триъгълник върху него). Нейните настройки могат да бъдат и функция, до която се получава достъп чрез потребителско меню на екрана на устройството. Началното налягане и продължителността на покачването му може да са предварително зададени от специалиста по сънна апнея или да са достъпни за Вас.

Променливи, които трябва да се вземат предвид при настройката на функцията

  • Началното налягане трябва да е оптимално. Обикновено то е по-ниско от налягането, което може да е необходимо по-късно за поддържане на дишането Ви, след като сте заспали. Най-ниската възможна настройка на налягането е 4 сантиметра водно налягане (CWP). Ако то е настроено твърде ниско, може да се затрудните да си набавите достатъчно въздух и да поискате да го увеличите.
  • Продължителността на това начално налягане ще варира на 5-минутни интервали от нула (ако е изключено) до 45 минути. Тази продължителност трябва да бъде малко по-дълга от средното време, което Ви е необходимо, за да заспите. Ако усетите, че налягането става все по-силно, вероятно зададеният интервал е твърде кратък. Освен това по-новите устройства може да имат функция за автоматично управление на налягането, която открива промени в редовността на дишането Ви с настъпването на съня, което служи като индикатор, че налягането може да бъде увеличено.

Как да използвате функцията за контрол на налягането на СРАР апарата и какви биха могли да бъдат проблемите при прекомерната ѝ употреба?

Препоръчително е да използвате функцията, за да си помогнете за по-лесно заспиване, без да се налага да се борите с некомфортно налягане. След като функцията приключи, устройството ще повиши степента до най-ниското Ви терапевтично налягане, което може да бъде фиксирано или допълнително регулирано през нощта според нуждите Ви.

Ако се събудите през нощта и налягането е станало неудобно високо, е възможно да върнете функцията в изходно положение и да позволите налягането да се понижи отново. Това би било желателно, ако сте се събудили поради някаква причина, включително и с цел уриниране. Също така може да е полезно, ако маската Ви е започнала да пропуска прекалено много и е станала смущаваща поради шума или дискомфорта на въздушния поток. Това ще Ви даде време да заспите отново при по-ниско, по-удобно налягане.

Възможно е да прекалите с използването на функцията и това да предизвика някои проблеми. При прегледа на данните за използването специалистът по сънна апнея може да забележи многократни нулирания на рампата през нощта.

Това може да предполага наличието на прекомерно изтичане на маската, твърде високи нива на налягане или съпътстващо безсъние. Многократните нулирания на рампата могат да намалят ефективността на терапията. Ако се нуждаете от налягане от 10 CWP, за да поддържате дишането си, и постоянно възстановявате рампата си на 4 CWP през 45-минутни интервали през нощта, ще имате дълги периоди, в които сънната Ви апнея няма да бъде адекватно лекувана.

За тези, на които се налага многократно да възстановяват рампата, помислете за основната причина. Ако се събуждате, за да уринирате, или поради пропускане на маската, обърнете внимание на тези основни проблеми. Може да Ви е от полза да се направи настройка на маската, за да се проучи нов вариант. В някои случаи може да се наложи преминаване към двустепенна терапия, тъй като това лечение може да направи по-комфортно вдишването и издишването.

Говорете със специалист по сънна апнея, ако имате нужда от допълнителна помощ при оптимизиране на настройките на рампата на Вашия СPAP апарат.