header-banner

Отслабването може да облекчи състоянието на обструктивната сънна апнея (ОСА)Хората с диабет са изложени на по-висок риск от появата на сънна апнея - състояние през нощта, при което дишането многократно прекъсва и започва отново. Тъй като това Ви пречи да се наспите добре, то Ви излага на висок риск от повишена сънливост през деня, проблеми с паметта и вниманието, инсулинова резистентност и дори сърдечни заболявания. 

Обструктивна сънна апнея и как да я облекчим

Обструктивната сънна апнея (ОСА) е най-често срещаният вид на това състояние и обикновено засяга хора в напреднала възраст или такива с наднормено тегло. Добрата новина е, че едно скорошно проучване установи, че хората с ОСА могат да овладеят добре това състояние, като променят начина си на живот. Проучването разглежда въпроса дали отслабването, придружено от определени промени в начина на живот, би могло да помогне на хората с ОСА да се чувстват по-бодри през деня.

Китайски изследователи са наблюдавали 104 души с умерена до тежка форма на ОСА. В продължение на една година те са получавали или стандартно лечение, или допълнителна помощ от диетолог. Лицата от групата на диетолога са имали възможност да работят със специалисти по здравни грижи специално за промяна на хранителните и двигателните си навици. В края на проучването участниците в групата на диетолозите са намалили индекса си на телесна маса и са имали по-балансиран хранителен режим, включващ много протеини и фибри. Най-важното е, че състоянието им по отношение на обструктивната сънна апнея се е подобрило. Те се събуждали по-рядко всяка нощ в сравнение с контролната група и се чувствали по-малко сънливи през деня. Резултатите също така били постигнати сравнително бързо. Повечето от участниците в групата на диетолога започнали да се чувстват по-добре и да отслабват само след 4 месеца участие в програмата. 

Съветвайте се със специалист по сънна апнея

Въпреки че са необходими още изследвания, за да се потвърдят тези резултати, те показват, че има надежда хората с ОСА да се почувстват по-добре и то съвсем бързо. Ако страдате от сънна апнея, препоръчваме да обсъдите с Вашия специалист по сънна апнея посещение при диетолог, който да Ви помогне да промените хранителните си навици.