header-banner

Как да изберем овлажнител за CPAP апарат?Терапията с непрекъснато положително налягане в дихателните пътища (CPAP) обикновено се препоръчва на хората, които страдат от сънна апнея. Овлажнителят за CPAP е устройство, което осигурява овлажняване на въздуха, който се вдишва от апарата за CPAP, от малък резервоар с дестилирана вода. Това спомага за повишаване на нивото на комфорт по време на CPAP терапията.

Терапията с CPAP апарат може да намали влагата в дихателните пътища, което от своя страна би могло да предизвика проблеми като сухота в устата, сухота в гърлото, напукани устни, кървене от носа, болки в гърдите и назални инфекции. Овлажнителите помагат за предотвратяване на тези проблеми по време на терапията с CPAP, като осигуряват овлажняване на въздуха.

Понякога носните дихателни пътища не са в състояние да поддържат достатъчно топлина и влажност поради увеличения въздушен поток от CPAP апарата Ви. CPAP овлажнителите компенсират влажността в носните дихателни пътища, която се губи по време на CPAP терапията. Когато използвате овлажнител, въздухът, който вдишвате, поддържа по-голяма влажност.

Основната полза от CPAP овлажнителя е осигуряването на по-голям комфорт при лечението на сънна апнея. По-малко вероятно е да се събудите със сухи, раздразнени устни или гърло, когато използвате овлажнител.

Видове овлажнители 

Някои овлажнители са съвместими само с един конкретен модел, докато други могат да работят с няколко различни устройства. За да може един овлажнител да допълва правилно терапията с CPAP, той трябва да е съвместим с вашия CPAP апарат. За да разберете кои овлажнители са най-подходящи за вашето устройство, можете да направите справка в ръководството на апарата или да се обърнете към Вашия личен специалист по сънна апнея за препоръки.

Вградени

Вградените овлажнители са част от апарата CPAP.

Външни

Външните овлажнители са отделни компоненти, които се прикрепят към самото устройство.

Начини, по които CPAP овлажнителите повишават влажността на въздуха под налягане

Овлажнители с нагряване

Те обикновено използват гореща плоча под водната камера, за да затоплят водата. След това тя изпраща овлажнения въздух през насочена тръба към маската, като доставя овлажнен въздух, който дишате по време на CPAP терапията.Процесът по увеличаване на влажността представлява преминаването на въздух над водата със стайна температура в камерата, улавянето на влагата от него и пренасянето му по тръбата до маската и дихателните пътища. Обикновено се използва при по-ниско налягане. При този метод по принцип се доставя студен въздух, но можете да използвате нагреваеми тръбички за CPAP, за да затоплите въздуха.

Овлажнители без вода

Ако избирате CPAP апарати за пътуване, можете да предпочетете и овлажнител без вода. Тези овлажнители са проектирани да улавят топлината и влагата от дъха ви при издишване, вместо да използват вода. Такива системи за овлажняване са идеални за пътуване, тъй като намаляват обема и не изискват вода.

Настройки на овлажнител за CPAP

Овлажнителите за CPAP имат различни настройки, които могат да се регулират, за да отговарят на личните Ви предпочитания и на спецификите на лечение, включително ниво на влажност, температура на водата и температура на маркучите.

Настройките за влажност се различават в зависимост от модела. Можете да регулирате нивото на влажност, за да го съобразите с плана си за лечение и нуждите на терапията, но в крайна сметка въздухът трябва да е приятен за дишане, без да е прекалено влажен.

Температурата на водата е друга настройка, която можете да регулирате при някои овлажнители. Можете да изберете овлажнителят Ви да разпръсква по-топъл или по-хладен въздух. Смята се, че по-топлият въздух е по-добър за облекчаване на сухотата. Хладният въздух обаче може да е по-подходящ, ако спите в по-топла среда.

Някои овлажнители предлагат възможност за регулиране на температурата на тръбата отделно от водния резервоар. Това е полезно, ако увеличаването на влажността само по себе си все още води до сухота. Увеличаването на температурата ѝ с 1 до 2 градуса може да реши този проблем. Предлагат се и отопляеми тръби за CPAP с изолиращи покрития.

Някои овлажнители имат ръчни настройки, докато други са снабдени с автоматични функции. Ръчните настройки се задават от потребителя, докато автоматичните позволяват на овлажнителя да се саморегулира, за да поддържа определена температура и ниво на влажност през нощта.

Ако изпитвате затруднения с настройките на вашия овлажнител, потърсете информация в ръководството на устройството. Не забравяйте да обсъдите настройките на овлажнителя с Вашия специалист по сънна апнея, за да определите оптималните за Вас.

Поддръжка и подмяна на овлажнител за CPAP апарат

Когато почиствате CPAP овлажнителя, е важно да следвате инструкциите, посочени от производителя. Това помага да се предотврати преждевременното износване или други повреди на вашия овлажнител. По-долу е представен списък със стъпки, които могат да помогнат за поддръжката на вашия CPAP овлажнител и да спомогнат за неговата продължителна експлоатация.

Водната камера на овлажнителя трябва да се почиства ежедневно, за да се предотврати натрупването на бактерии.

Оставете водната камера и нагревателната плоча да се охладят напълно, преди да извадите камерата и да изключите всички тръби.

Измийте ръчно и внимателно водната камера с топла вода и мек сапун. Необходимо е тя да се изплакне цялостно с чиста вода, за да се предотврати възможността за натрупване на остатъци от сапун.

Оставете водната камера да изсъхне напълно. Преди да я поставите обратно върху нагревателната плоча, проверете я за обезцветяване или пукнатини. Ако тя започва да показва признаци на износване или ако сте я използвали шест месеца, време е за подмяна. Овлажнителят трябва да се пълни с прясна дестилирана вода всеки ден преди употреба.

Съставна част

Насоки за поддръжка

Указания за подмяна

Водна камера на овлажнителя


 

Водната камера трябва да се почиства внимателно всеки ден.


 

Сменяйте водната камера на всеки 6 месеца.


 

Нагревател на овлажнителя


 

Почиствайте редовно, за да избегнете натрупването на бактерии. Оставете нагревателния елемент и водата да се охладят преди почистване.


 

Сменете нагревателния елемент, когато е счупен, повреден или показва други признаци, които оказват негативно влияние върху работата на устройството.


 

 

Нагревателният елемент на овлажнителя за CPAP също трябва да се почиства редовно, за да се намали минерализацията и да се ограничи възможността от натрупване на бактерии. Преди да достигнете до нагревателната плоча, оставете устройството да се охлади напълно. За да почистите нагревателния елемент, избършете го внимателно с влажна кърпа и го оставете на въздух, за да изсъхне напълно. Подобно на водната камера, нагревателният елемент трябва да се провери за признаци на повреда, преди да се сглоби отново овлажнителят. Той трябва да бъде заменен, ако е счупен или повреден.

Щом дойде време за подмяна на овлажнителя, можете да се свържете с Вашия специалист по сънна апнея, за да направите поръчка.

Как да изберете овлажнител за CPAP апарат

Изборът на овлажнител за CPAP апарат може да бъде твърде труден, когато се разглеждат различни видове. Ще обясним най-важните фактори, които трябва да вземете предвид, преди да закупите овлажнител. Макар че разбирането на тези фактори може да Ви помогне да вземете информирано решение, препоръчваме също така да се консултирате с Вашия специалист по сънна апнея, за да изберете овлажнител, който е подходящ за Вашето лечение. При избора на устройство трябва да се вземат предвид и Вашите лични предпочитания и изисквания.

  • Съвместимост

Съвместимостта определя дали даден овлажнител ще работи с определен CPAP апарат. Ако купувате овлажнител отделно, съвместимостта трябва да се установи преди покупката.

Самостоятелните овлажнители обикновено са съвместими с широка гама CPAP апарати, но някои модели са предназначени за конкретен модел. Вградените овлажнители обикновено работят само с устройствата, за които са проектирани.

  • Препоръки на производителя

Производителите на CPAP апарати и CPAP овлажнители вероятно ще препоръчат съвместимо оборудване. Спазването на препоръките на производителя помага да се осигури оптимална работа и може да удължи живота на овлажнителя.

Ръководството за употреба вероятно включва и препоръки за това как да почиствате оборудването и кога е необходимо да го замените.

  • Начин на овлажняване

Овлажнителите за CPAP се отличават с различни стилове, които посочват как се овлажнява въздухът за CPAP. Овлажняването с нагряване изпраща въздуха през резервоар с нагрята вода. Нагретият маркуч може да помогне за поддържане на въздуха топъл и да предотврати силната кондензация в тръбопровода. Овлажняването чрез преминаване е, когато въздухът протича над вода със стайна температура и се доставя през обикновена или отопляема тръбичка.

  • Материали

CPAP овлажнителите обикновено се състоят от няколко компонента, включително водна камера и основа. Нагреваемите овлажнители включват нагревателен елемент. Овлажнителите обикновено се изработват от комбинация от формована пластмаса, неръждаема стомана и силикон, но материалите могат да варират при различните модели.

  • Издръжливост

Продължителността на живота на овлажнителите за CPAP варира в зависимост от конкретния производител. Очакваната продължителност на експлоатация на много овлажнители е от две до пет години, но водната камера трябва да се сменя на всеки шест месеца.

Правилното използване на овлажнителя, заедно с подходящата грижа и поддръжка, повишават вероятността устройството ви да работи безпроблемно възможно най-дълго.

  • Цена

Цените на овлажнителите за CPAP варират в зависимост от модела и могат да се определят от това дали овлажнителят е самостоятелен, вграден или интегриран.

Вградените овлажнители са част от CPAP апарата и могат да увеличат общата цена на самия CPAP апарат. Цената на самостоятелните и вградените овлажнители обикновено е подобна.

  • Гаранция

Гаранционното покритие от производителя осигурява надеждността на вашия овлажнител и държи производителя отговорен за осигуряване на резервна част или ремонт в случай на дефект.

Гаранциите обикновено покриват дефекти в материалите или производството, но не включват повреди, възникнали в резултат на злополуки, неправилна употреба, отклонение на водата или неоторизирани ремонтни дейности и модификации.

Разлика между вградени и външни овлажнители за CPAP апарат

Когато избирате овлажнители за CPAP, можете да се спрете на вграден или интегриран овлажнител или на самостоятелен овлажнител. Вградените и интегрираните овлажнители работят само с конкретния апарат, за който са предназначени. Самостоятелните овлажнители имат по-широка съвместимост, за да работят с различни CPAP устройства.

Вградените овлажнители се включват към уреда CPAP, за който са предназначени, и работят само с него. Това представлява предимство, тъй като може лесно да се изваждат при пътуване, съхранение, почистване и други цели.

Вградените овлажнители са трайно прикрепени към апарата и не могат да бъдат демонтирани. Водната камера обаче може да се отстрани за почистване. Вградените овлажнители обикновено заемат по-малко място от другите видове овлажнители. В резултат на това те могат да отделят по-малко влажност поради по-малката си повърхност. Ако някоя част от овлажнителя се повреди, за ремонт трябва да се изпрати цялото устройство, а не само повреденият компонент.

Самостоятелните овлажнители са компоненти, които имат собствен захранващ кабел и къс маркуч за свързване към апарата CPAP. Обикновено те са съвместими с няколко различни устройства, стига те да нямат вграден или интегриран овлажнител. Въпреки това заемат повече място от вградените и интегрираните овлажнители.

Често задавани въпроси относно овлажнителите за CPAP апарати

Ще обърнем внимание на няколко допълнителни съображения, които трябва да имате предвид, когато използвате овлажнител за CPAP апарат. Полезно е също така да обсъдите всички допълнителни притеснения или въпроси с Вашия специалист по сънна апнея.

Кой е най-добрият начин за почистване на CPAP овлажнители

За да почистите правилно CPAP овлажнителя, първо проверете всички инструкции, предоставени от производителя. Ежедневно измивайте водната камера, като използвате мек сапун и топла вода. Също така е препоръчително да дезинфекцирате водната камера всяка седмица. За повечето модели е безопасно да използвате разтвор на оцет и вода от 3 части вода и 1 част оцет.

Редовното почистване на овлажнителя ще ви помогне да удължите живота на устройството и да подобрите неговата работа. Освен това то предотвратява натрупването на бактерии в маркучите и камерата.

Колко струват овлажнителите за CPAP апарат?

Цените варират според вида на овлажнителите 

  • За самостоятелните и интегрираните овлажнители могат да се закупят резервни части като маркучи и водни камери. 
  • Вградените овлажнители са включени в комплекта на апарата CPAP. Гаранционното покритие може да бъде включено към комплекта на апарата или да се закупи срещу допълнително заплащане.

Подлежат ли овлажнителите за CPAP на застрахователно покритие?

Повечето частни застрахователи покриват CPAP овлажнители, когато са определени като медицински необходими. Най-добре е да се свържете с вашия застраховател за повече подробности относно застрахователното покритие.

Каква вода трябва да се използва в овлажнителя за CPAP?

В CPAP овлажнителите винаги трябва да се използва дестилирана вода. Макар че филтрираната чешмяна вода не е непременно вредна, тя може да съдържа минерали и други натрупвания, които могат да се наслоят във водната камера.

Дестилираната вода предотвратява минерализацията в овлажнителя и спомага за удължаване на живота му.

Възможно ли е използването на етерични масла в CPAP овлажнител?

Не се препоръчва използването на етерични масла в овлажнител за CPAP апарат. Те не са подходящи за поставяне в която и да е част на CPAP апарата.

Ако се поставят в устройството CPAP, капчиците масла могат да бъдат изпратени дълбоко в белите дробове. Дори малко количество от тези капчици може да предизвика дразнене на белите дробове. Съществува и опасност от прекомерно въздействие на инхалатори.

Възможно ли е използването на апарат CPAP без овлажнител или водна камера?

Апаратите CPAP могат да се използват без овлажнител или водна камера. Устройството ще продължи да разпръсква сух въздух към маската ви.

Ако се намирате във влажна среда, може да установите, че овлажнителят не е необходим. Тези, които дълго време са се подлагали на CPAP терапия, може да са се приспособили към лечението и да не изпитват нужда от овлажнител. Тези, които отскоро прилагат CPAP терапия, може да открият, че овлажнителят помага за предотвратяване на изсушаването.

Възможно ли е използването на овлажнителя за CPAP апарат на борда на самолет?

Авиокомпаниите приемат CPAP овлажнители на борда на самолетите си, но всяка от тях има специфични правила относно използването на оборудването на борда. Преди да резервирате полет, може да се обадите на съответната самолетна компания, за да уточните конкретните ѝ указания за опаковане и използване на медицинско оборудване.

Поради класификацията им като медицински изделия, овлажнителите за CPAP могат да се внасят на борда на самолета, без да се причисляват към ограничението за ръчен багаж. Като алтернатива можете да опаковате овлажнителя в ръчния си багаж. Не се препоръчва да опаковате оборудване за CPAP в чекирания си багаж, тъй като то може да бъде забавено, повредено или изгубено при транспортирането.

Ако все пак пътувате и носите овлажнителя, уверете се, че е празен и сух, преди да го опаковате.

Кой начин на овлажняване на въздуха е подходящ за мен?

Изборът между овлажняване с нагряване и овлажняване с преминаване зависи от личните нужди и предпочитания. Нагрятото овлажняване е подходящо за тези, които са най-податливи да усещат сухота по време на терапията, и за тези, които се намират в по-хладна среда.

Овлажняването при преминаване е идеално за тези, които се нуждаят или предпочитат по-ниска настройка на налягането за своя овлажнител. Тези, които живеят в по-топъл климат или които спят в горещо помещение, може да намерят по-хладния въздух за по-комфортен.