header-banner

Прилики и разлики между APAP и CPAP апаратитеТерапията с положително налягане в дихателните пътища ( PAP) е често предписвано лечение за хора, диагностицирани с обструктивна сънна апнея (ОСА). ОСА е нарушение на съня, при което запушването на дихателните пътища предизвиква чести епизоди на преустановено или забавено дишане по време на сън. PAP терапията помага да се поддържат отворени дихателните пътища и да се предотврати блокирането им през нощта.

За лечение на ОСА се използват различни видове PAP терапия, включително терапия с непрекъснато положително налягане в дихателните пътища (CPAP) и терапия с автоматично регулиране на положителното налягане в дихателните пътища (APAP). Сравняваме и съпоставяме тези два вида терапия, както и обсъждаме техните предимства и недостатъци и това, за кого са подходящи.

Какво представлява терапията с автоматично регулиране на положителното налягане в дихателните пътища (APAP)?

При терапията APAP се използва апарат за автоматично регулиране на положителното налягане в дихателните пътища за лечение на обструктивна сънна апнея. Устройствата APAP се наричат също автоматично настройващи се CPAP или авто-CPAP апарати.

При терапията с APAP човек носи маска, свързана с апарата APAP посредством гъвкави маркучи. Този уред се включва в електрическата мрежа или се захранва от батерия и обикновено се поставя на нощно шкафче. 

Апаратът APAP изпомпва въздух под налягане, който минава през маркуча и отива в маската, която може да покрива носа или носа и устата. Този въздух помага да се поддържат отворени дихателните пътища на спящия, като намалява броя на прекъсванията на дишането му. 

"Терапията с APAP е изключително ефективна възможност за лечение на сънна апнея, тъй като осигурява персонализирано и прецизно налягане на въздуха за насърчаване на адекватното дишане по време на сън. В сравнение с конвенционалната CPAP терапия тя осигурява на пациентите по-голям комфорт и гъвкавост."

Д-р Иван Методиев, Лекар по вътрешни болести

Апаратите APAP използват специална технология, за да определят кога човек хърка или започва да изпитва смущения в дишането. След като установи промяна в дишането, машината увеличава налягането на въздуха, за да съдейства за поддържане на дихателните пътища отворени. По същия начин устройството намалява скоростта на налягането, когато установи, че по-висока скорост вече не е необходима.

Модели маски за APAP апарат

Апаратите APAP могат да се използват с различни видове маски. Най-често използваните покриват целия нос, прилягат върху носа и устата или се поставят под ноздрите. По-рядко използваните маски покриват цялото лице. Начинът, по който маската се закрепва на главата, също може да се различава, като някои ленти за маски осигуряват възможност за намаляване на контакта с лицето.

Специалистите по съня могат да предложат на човека да изпробва повече от един вариант на маска, за да се определи кой е най-подходящият за него. Идеалната APAP маска е тази, която пасва най-добре и е най-удобна на носещия я. Ако една маска причинява дискомфорт или позволява изтичане на въздух, друга може да е по-добър вариант.

Допълнителни характеристики на терапията с автоматично регулиране на положителното налягане в дихателните пътища

Подобно на другите видове апарати за PAP терапия, устройствата APAP могат да бъдат снабдени с допълнителни функции.

Затопляне на въздуха: Апаратът PAP, който осигурява затоплена влажност, има камера, която трябва да се пълни с вода на всеки ден или два. Добавянето на затоплената влажност към въздуха помага за намаляване на чувството за сухота в носа. Това е функция, която може да бъде особено полезна в сухи региони или през студените месеци. 

Намаляване на налягането: Функцията за регулиране на налягането позволява на медицинските специалисти да настроят машините за PAP така, че да подават въздух с малко по-ниско налягане, когато спящият издишва. Това може да намали дискомфорта, който някои хора изпитват при издишване, докато са подложени на терапията.

Увеличаване на налягането: Подобно на функцията за намаляване на налягането, функцията за увеличаване на налягането също може да намали дискомфорта. Тя позволява на спящия да включи апарата си с по-ниско налягане на въздуха, след което устройството само увеличава налягането през следващите 5 до 45 минути. Това постепенно повишаване може да помогне на човека да заспи по-лесно.

Разлики между APAP и CPAP апаратите

Въпреки че APAP и CPAP устройствата са два вида PAP терапия, използвани за лечение на обструктивна сънна апнея, те се различават по нивата на въздушното налягане, което освобождават. CPAP освобождава въздух с фиксирана скорост, докато APAP освобождава въздух със скорост, която се променя в зависимост от нуждите на спящия.

От техническа гледна точка APAP е вид CPAP апарат, който включва технология, позволяваща му автоматично да регулира количеството въздух, което подава в даден момент. Традиционните апарати CPAP, които не разполагат с тази функция, понякога се наричат апарати CPAP с фиксирано ниво на налягане, тъй като те подават въздух с постоянна скорост на налягане. В миналото най-често са били предписвани CPAP апарати с непроменливо ниво на налягане, но през последните години се наблюдава увеличаване на употребата на APAP апарати.

Тъй като устройствата за терапия с автоматично регулиране на положителното налягане в дихателните пътища се регулират автоматично в зависимост от дишането на човека, първоначалната настройка обикновено може да се извърши в домашни условия. За разлика от това, първоначалното настройване на апарат с фиксирано ниво на CPAP изисква или изследване на съня през нощта в лаборатория, или временно използване на апарат APAP вкъщи. 

Някои фактори, като например съмнения за наличие на изтичане на въздух или съществуването на други здравословни проблеми, могат да наложат калибрирането на APAP апарата да се извърши в лаборатория за сън, а не в домашни условия.

Въпреки че някои проучвания показват, че хората са склонни да използват апарат APAP по-дълго всяка нощ, отколкото апарат CPAP, са необходими повече доказателства, за да се определи кой тип апарат е по-ефективен за облекчаване на симптомите на ОСА. Настоящите изследвания показват, че и двата вида PAP терапия са приблизително еднакво ефективни.

Друг вид терапия с положително налягане в дихателните пътища, който се предписва на пациенти с ОСА, е двустепенното положително налягане в дихателните пътища (BiPAP или BPAP). Обикновено лекарите назначават BiPAP само на хора, които имат друго нарушение на съня или които са прилагали терапиите CPAP и APAP, но не са могли да свикнат с тях.

За какво се използва APAP апаратът?

Използването на APAP апарат за лечение на обструктивна сънна апнея може да осигури някои предимства пред другите видове PAP терапия.

Настройка в домашни условия: Докато настройката на устройствата BiPAP и CPAP с фиксирано ниво често изисква престой в лаборатория за сън, настройките на устройството APAP могат да се направят в домашни условия с помощта на функцията за автоматично регулиране на устройството. 

Понижено средно налягане на въздуха: Някои хора смятат, че е неприятно да издишват на фона на постоянното налягане на устройството CPAP с фиксирано ниво. В сравнение с CPAP апаратът APAP освобождава въздух с по-ниско средно налягане през цялата нощ, което го прави по-удобен за някои потребители.

Приспособяване към нуждите на потребителите: Способността на апарата APAP да регулира автоматично налягането на въздуха може да бъде от полза за човека, тъй като нуждите му се променят в различни моменти. Например употребата на алкохол, напълняването или отслабването, както и промяната на позицията по време на сън могат да променят нивото на налягане, от което се нуждае спящият.

Недостатъци на терапията с APAP апарат

В сравнение с други видове PAP терапия, използването на APAP апарат може да има някои недостатъци. Например, апаратите APAP струват повече от апаратите CPAP. По-високата цена може да бъде особен недостатък, ако здравната застраховка на лицето не покрива пълните разходи за лечението му. 

Въпреки че някои хора са чувствителни към фиксираната степен на налягане на въздуха при CPAP апарата, други могат да я предпочетат пред променливата степен на налягане на въздуха при APAP устройството. Редовните промени в налягането на въздуха при APAP апарата през нощта могат да причинят кратки смущения в съня, което може да доведе до странични ефекти.

"В сравнение с апаратите APAP, които постоянно регулират налягането, апаратите CPAP предлагат постоянно и фиксирано налягане, което често е по-ефективно за поддържане на дихателните пътища отворени. Освен това много хора със сънна апнея избират апаратите CPAP, тъй като те обикновено са по-евтини и по-опростени за използване."

Д-р Иван Методиев, лекар по вътрешни болести

Терапията с APAP може да предизвика същите странични ефекти, свързани с другите видове PAP терапия, включително: 

 • Запушен нос
 • Възпалено гърло
 • Сухота в устата
 • Кървене от носа
 • Раздразнени очи
 • Дискомфорт в гърдите
 • Дразнене на кожата в резултат на маската
 • Клаустрофобия 

Повечето от тези проблеми са незначителни и могат лесно да бъдат отстранени чрез изпробване на друг тип маска, почистване на устройството, използване на овлажнител или спрей за нос с физиологичен разтвор.

Как можете да се сдобиете с APAP или CPAP апарат

APAP и CPAP устройствата се получават от центрове за съня. Ако сте загрижени за дишането си през нощта и смятате, че може да имате обструктивна сънна апнея, запишете си час при специалист. Често срещаните симптоми на ОСА включват:

 • Силно хъркане
 • Задъхване или спиране на дишането по време на сън
 • Дневна умора
 • Проблеми с концентрацията 
 • Сухота в устата
 • Главоболие
 • Понижена сексуална активност
 • Събуждане през нощта за уриниране

Ако използвате апарат CPAP и трудно издържате на налягането на въздуха, обърнете се към лекаря си за смяна на апарата с APAP устройство. Именно медицинското лице ще ви даде насоки кое лечение на ОСА е най-подходящо за вас.