header-banner

Прилики и разлики между BiPAP и CPAP апаратитеАпаратът за непрекъснато положително налягане в дихателните пътища (CPAP) осигурява постоянно налягане на въздуха, докато BiPAP предоставя две настройки на налягането. Апаратите BiPAP могат автоматично да превключват между налягане при вдишване и по-ниско налягане при издишване. Вашият личен специалист по сънна апнея ще Ви препоръча подходящата за Вас терапия въз основа на резултатите от изследването на съня и индивидуалните Ви нужди.

Положителното налягане в дихателните пътища (PAP) е едно от най-разпространените лечения на сънна апнея - нарушение на дишането, което засяга приблизително 10-30 % от населението. Най-често срещаното лечение с PAP е непрекъснатото положително налягане в дихателните пътища (CPAP), но двустепенното положително налягане в дихателните пътища (BiPAP или BPAP) може да е по-добър вариант за някои хора.

Въпреки че и двете форми на терапия за положително налягане в дихателните пътища действат по сходен начин, разликите между тях показват, че всяка има характерни предимства и недостатъци, които трябва да се вземат предвид. Поради това решението за промяна на лечението винаги трябва да се предприема по препоръка на специалист по сънна апнея.

Каква е разликата между апаратите CPAP и BiPAP?

Устройствата CPAP и BiPAP са двете форми на терапия с положително налягане в дихателните пътища, която използва сгъстен въздух за отваряне и поддържане на горните дихателни пътища по време на сън. Преносима апаратура генерира въздух под налягане и го насочва към дихателните пътища на ползвателя чрез система от маркуч и маска. И двете програми използват подобни маски, маркучи и други аксесоари.

Като цяло апаратите CPAP имат регулируема настройка на налягането, която осигурява между 4 и 20 см H2O (мярка за въздушно налягане, която означава сантиметри водно налягане), независимо дали потребителят вдишва или издишва. Средната стойност на настройката е между 8 и 10 cm H2O. Въпреки че апаратите CPAP имат само една степен на настройка, някои модели вече разполагат с опция за намаляване на налягането, която позволява по-слабо налягане на въздуха при издишване.

Апаратите BiPAP имат две настройки на налягането - положително налягане в дихателните пътища при вдишване (IPAP) и положително налягане в дихателните пътища при издишване (EPAP) - които позволяват по-ниски нива на налягане при издишване. В зависимост от настройките на апарата BiPAP превключването между IPAP и EPAP може да се извършва по график или автоматично въз основа на дихателните особености на лицето. Апаратите BiPAP имат типичен диапазон на налягането от 4 до 30 см H2O. Настройките както на BiPAP, така и на CPAP се определят по време на изследване на съня през нощта чрез диагностично устройство, с което се преспива една нощ.

На пазара има преносими апарати CPAP, предназначени за пътуване, докато апаратите BiPAP са предназначени за употреба в домашни условия. 

Различните видове PAP терапия действат успешно при различни състояния, въпреки че съществува известно сходство. Терапията с CPAP обикновено се препоръчва при обструктивна сънна апнея (ОСА), а специалистите по съня едва ли ще назначат BiPAP на човек с ОСА, освен ако той не може да издържа на лечението с CPAP. Терапията с BiPAP се използва предимно за лечение на централна сънна апнея (ЦСА), както и на сърдечни, белодробни и неврологични заболявания, които изискват структурирана поддръжка на дихателните пътища по време на сън.

Апаратите CPAP и BiPAP се предлагат с редица аксесоари, както вградени, така и такива, които се закупуват допълнително. Най-често срещаните сред тях притежават функции за събиране на данни и функции за контрол на температурните условия, като овлажнители и нагреваеми маркучи.

Същност на терапията с CPAP апарат

Апаратът за непрекъснато положително налягане в дихателните пътища (CPAP) насочва въздух под налягане - обикновено с настройка между 4 и 20 см H2O - в дихателните пътища на потребителя, докато той спи. Това налягане поддържа въздушните пътища отворени и гарантира, че потребителят може да диша нормално, което му позволява да избегне паузите в дишането (или апнеите), които са основният симптом на сънната апнея.

Апаратите CPAP непрекъснато изпомпват въздух под една настройка на налягането, вместо да променят налягането между вдишването и издишването. Това може да предизвика у някои хора усещането, че не могат да издишат правилно или че се задушават. Повечето потребители се приспособяват към CPAP сравнително бързо, докато други по-лесно се адаптират към BiPAP.

За разлика от апаратите BiPAP, апаратите CPAP се предлагат в различни размери. Най-разпространеният тип е предназначен за използване в домашни условия и е малко по-малък от кутия за обувки, докато туристическите варианти са по-малки. Някои от моделите, подходящи за пътуване, имат резервни батерии, а други от тях са изключително подходящи за използване дори по време на полет със самолет.

Същност на терапията с BiPAP апарат

Двустепенните апарати за положително налягане в дихателните пътища разполагат с различни настройки на въздушното налягане за вдишване (IPAP) и издишване (EPAP). Настройката EPAP обикновено е значително по-лека от настройката IPAP, което позволява на потребителите да дишат по-естествено и да не се чувстват сякаш се борят с апарата, когато издишват. Повечето апарати BiPAP имат диапазон от приблизително 4 до 30 см H2O.

Апаратите BiPAP предлагат няколко настройки за превключване между IPAP и EPAP.

Спонтанна

Спонтанното превключване автоматично отчита начина на дишане на потребителя и преминава между двете нива на налягане, по време на естественото му вдишване и издишване. По-голямата част от потребителите на BiPAP използват тази настройка и затова тя е стандартна за устройствата BiPAP.

Времева

Превключването по график позволява на потребителите да програмират колко дълго трябва да трае всяка фаза на IPAP и EPAP. Това гарантира, че използващите апарата извършват необходимия брой вдишвания в минута и може да функционира подобно на вентилатор.

Спонтанна/времева

Тази настройка е предимно автоматична в своята същност, като следва естествените модели на дишане на потребителя. Тя се задейства, когато апаратът отчете, че потребителят е намалил броя на вдишванията в минута спрямо предварително определен брой.

Освен това BiPAP апаратите могат да са с фиксирано или автоматично регулиране.

Фиксирани

Настройките IPAP и EPAP на фиксирания BiPAP апарат са предварително зададени и не се променят през нощта.

Автоматично регулиране

Автоматично регулиращият се BiPAP апарат има диапазон, зададен за IPAP и EPAP. Това позволява на устройството да се регулира автоматично през нощта в отговор на начина, по който спящият диша.

BiPAP или CPAP: Кой е по-подходящ за Вас?

Въпреки че CPAP и BiPAP устройствата може да изглеждат сходни, разликите между тях биха могли да окажат значително влияние върху вашето лечение. Поради това решението за смяна на едното с другото винаги трябва да се взема съвместно с Вашия специалист по сънна апнея.

Потребителите на CPAP обикновено преминават през период на приспособяване, преди да се почувстват комфортно при използването на своите апарати. Дискомфортът може да бъде овладян чрез коригиране на настройките, експериментиране с аксесоари за контрол на температурата, използване на различни видове маски или устройство, което леко намалява налягането на въздуха при издишване. За пациентите, които не могат да издържат на терапията с CPAP апарат, се предлага лечение с BiPAP, но решението за това пренасочване трябва да бъде взето и наблюдавано от специалист по сънна апнея.