header-banner

Как сънната апнея намалява либидото и плодовитостта?Обструктивната сънна апнея е сериозно заболяване и излага страдащите от него на повишен риск от множество здравословни проблеми, включително високо кръвно налягане и сърдечни заболявания. Открита е връзка между обструктивната сънна апнея (ОСА) и сексуалната функция както при мъжете, така и при жените. Като цяло не говорим достатъчно за вредните последици от безсънието и нарушенията на съня върху сексуалните отношения. Науката все повече насочва вниманието си към хормона тестостерон - който се влияе от съня и на свой ред засяга сексуалната функция - като важен фактор за сексуалните проблеми, свързани с безсънието. Много по-голямо внимание и проучвания са посветени на влиянието на сънната апнея върху сексуалния живот на мъжете, но на влиянието на сънната апнея върху сексуалната функция на жените е отделено сравнително малко изследователско внимание.

Сънна апнея при жените

Вече знаем за това как безсънието може да възпрепятства сексуалния живот на жените - но продължаваме да разчитаме на сравнително малко научни познания за въздействието на нарушения като сънната апнея върху секса и интимността при жените. Затова е добре дошла новината, че има още едно скорошно проучване, което разглежда въздействието на обструктивната сънна апнея върху сексуалната функция на жените.

Проучването е обхванало 80 жени на възраст между 28 и 64 години. Всички жени са били диагностицирани със сънна апнея, но не са получавали никакво лечение за състоянието си. Те отговорили на три въпросника, които се отнасяли до сексуалната функция и сексуалното удовлетворение, както и до цялостното удовлетворение от живота. Техните отговори са били сравнени с отговорите на 240 жени, които не са страдали от сънна апнея. 

Резултати от проучвания при жените

  • Жените с нелекувана сънна апнея са били изложени на значително по-голям риск от сексуални проблеми, свързани както със сексуалната функция, така и със сексуалното удовлетворение.
  • Жените с ОСА също така отбелязват тенденциознно по-ниски резултати във въпросника, касаещи общото удовлетворение от живота.
  • Негативните ефекти на ОСА върху сексуалната функция изглежда зависят от тежестта на сънната апнея - това означава, наред с останалата информация, че дори леката форма на ОСА може да има разрушителен ефект върху сексуалния живот на жената. 

Сънна апнея при мъжете

Сред разстройствата на съня ОСА често се смята за "мъжки проблем", което вероятно обяснява разликата в количеството внимание, което се отделя на въздействието му върху сексуалната функция на мъжете и жените. Многобройни проучвания показват, че нелекуваната сънна апнея може да има сериозни последици за сексуалната функция на мъжете.

Резултати от проучвания при мъжете 

  • Намалено желание да правят секс
  • Еректилна дисфункция

При мъжете с еректилна дисфункция вероятността да имат ОСА е повече от два пъти по-голяма, отколкото при тези без такава дисфункция и колкото по-сериозна е еректилната дисфункция, толкова по-вероятно е мъжът да има и сънна апнея.

Но сънната апнея не е само мъжко заболяване. Съществуват редица решения, свързани с начина на живот, които могат да помогнат да съхраните качеството на съня си (и здравето си като цяло) и да намалят риска от развитие на ОСА. Съществуват безопасни и ефективни методи за лечение, особено с употребата на CPAP апарат, който се използва по време на сън и не позволява на дихателните пътища да се затварят. Това може да намали или облекчи сънната апнея и не е задължително да пречи на интимността. 

Връзката между съня и секса се нуждае от повече внимание и от повече изследвания, особено когато става въпрос за проблеми, характерни за жените. В крайна сметка какво е заключението, касаещо и двата пола? Подобряването на качеството на съня Ви вероятно ще се отрази благоприятно на сексуалния Ви живот.