header-banner

Странични ефекти от CPAP апаратите за сънна апнеяХората със сънна апнея получават кратки прекъсвания или нарушения в дишането, докато спят. Симптомите на сънната апнея могат да включват хъркане или поемане на въздух по време на сън, както и затруднения с паметта, концентрацията и сънливост през деня.

За да се избегнат тези нежелани симптоми, лекарите обикновено препоръчват терапия с непрекъснато положително налягане в дихателните пътища (CPAP) като средство за лечение на сънна апнея. Целта на апарата CPAP е да поддържа горните дихателни пътища отворени, докато човек спи. Устройството изтласква въздух под налягане в гърлото през херметично затворена маска, което предотвратява затварянето на дихателните пътища.

Апаратите CPAP могат да облекчат симптомите на сънната апнея и да подобрят качеството на живот на хората, живеещи с това заболяване. Въпреки ефективността на CPAP терапията като лечение на сънна апнея, някои хора избират да не използват устройството си постоянно поради нежелани странични ефекти.

За хората, които тепърва започват да използват CPAP апарат, или за тези, които се затрудняват да го прилагат постоянно, предоставяме информация за често срещаните странични ефекти от терапията CPAP и стратегии за подобряване на комфорта по време на нейното прилагане.

Аерофагия

Аерофагия възниква, когато човек поема твърде много въздух. Човек с аерофагия може да изпитва дискомфорт в корема, метеоризъм и оригване поради натрупването на въздух в стомашно-чревната система. Около 16% от потребителите на CPAP апарат изпитват аерофагия поради поглъщане на въздух под налягане от устройството.

За да бъде ограничена аерофагията, някои потребители на CPAP могат да се възползват от преминаването към апарат с автоматично положително налягане в дихателните пътища (APAP). Докато CPAP използва непрекъснато едно и също ниво на въздушно налягане, APAP редува нивата на въздушно налягане в зависимост от  дишането и хъркането на спящия.

Дискомфорт и дразнене на кожата

При някои потребители на CPAP апарат се наблюдава дискомфорт, причинен от маската. Неправилно прилягащите маски могат да предизвикат рани, обриви и язви поради натиск върху бузите или носа. Някои потребители съобщават, че използването на маска влияе върху прическата им или оставя нежелани отпечатъци върху лицето.

CPAP маските могат да допринесат и за появата на дерматит - състояние, при което кожата се възпалява след контакт с определени вещества. При хората, които имат суха кожа преди прилагането на CPAP, вероятността да развият дерматит е по-голяма.

Материалите в маската, като силикон, могат да предизвикат реакция, наречена алергичен дерматит. Често срещаните странични ефекти на алергичния дерматит включват зачервяване и сърбеж. В изключително краен случай хората с алергичен дерматит могат да се сблъскат с мехури по кожата.

Клаустрофобия

Страхът от затворени пространства, или клаустрофобия, е често съобщаван страничен ефект от използването на CPAP. Много пациенти, използващи CPAP, изпитват усещане за ограничаване на пространството, докато носят маска, която покрива носа. Учените смятат, че повече от половината от потребителите на CPAP с обструктивна сънна апнея проявяват клаустрофобични наклонности, когато започнат да използват устройството.

Използващите CPAP, които не спират да страдат от клаустрофобия, биха могли да изберат назални подложки, които се поставят в ноздрите, вместо да използват назална маска, която покрива носа, или маска за цялото лице, която покрива носа и устата. Друга стратегия е маската да се носи за кратки периоди по време на дейности, свързани с почивка, като например четене. Това носене през деня може да повиши поносимостта както към маската, така и към налягането на CPAP, което ще направи използването ѝ през нощта по-комфортно.

Инфекции

Хората, които използват CPAP апарати, могат да развият инфекции на горните дихателни пътища или на синусите. Бактериите и вирусите в устата, гърлото и белите дробове могат да попаднат в маската или маркуча на CPAP, докато човек диша по време на сън. Алергени като мухъл и прах също могат да попаднат в маската или маркуча.

Ако апаратът за непрекъснато положително налягане в дихателните пътища не се почиства правилно, микробите и алергените могат да се натрупат в устройството и да предизвикат заболяване.

Запушване на носа и усещане за сухота в устата

Запушването на носа и хремата могат да се появят при използването на CPAP. Хората, подложени на терапия с CPAP, могат да почувстват и сухота в устата, причинена от принудителното навлизане на въздух в носа. Потокът от сух въздух може да доведе до кървене от носа и образуване на корички. Изсушаването на носа при употреба на CPAP е особено често срещано в райони със студен климат или ниска влажност на въздуха.

Усещане за сухота в очите 

Хората, които използват апарати CPAP, могат да почувстват сухота в устата или изсушаване на очите в резултат на течове от маската. До този резултат може да се стигне, след като въздухът навлиза през носа и излиза през устата. Потребителите на CPAP апарат, които дишат през устата си по време на сън, могат да почувстват усещане за сухота в устата.

Течове от маската могат да се получат и когато маската не приляга правилно или не е добре уплътнена. Маски, които не осигуряват необходимото плътно покритие, могат да позволят на въздуха под налягане да премине от горната част на маската към очите. Пропускането може да доведе до усещане за сухота в очите, което може да е дразнещо и неприятно за ползващия CPAP апарат.

Съвети за предотвратяване на страничните ефекти от употребата на апарат за непрекъснато положително налягане в дихателните пътища

Страничните ефекти от употребата на CPAP апарат могат да обезкуражат хората да използват устройствата. Чрез намаляването или предотвратяването им е по-вероятно пациентите да използват устройствата си постоянно и да усетят ползите от терапията.

Изберете правилната маска за лице

Изборът на маска за лице за CPAP апарат, която е удобна и добре прилепваща, може да помогне за намаляване или предотвратяване на страничните ефекти от терапията. Маските за лице се предлагат в различни видове и размери. Назалните маски покриват само носа, докато целолицевите маски покриват и носа, и устата. Назалните възглавнички са по-малко натрапчиви и покриват само ноздрите, въпреки че обикновено не са подходящи за хора, които се нуждаят от високи настройки на налягането на CPAP апарата.

Възможно е да се наложи потребителите на устройството да изпробват няколко модела и различни размери, преди да определят коя маска е най-удобна и добре прилепваща. В крайна сметка най-подходящата е тази, която допринася за постоянното използване на апарата за непрекъснато положително налягане в дихателните пътища.

В някои случаи хората могат да наблюдават странични ефекти след използването на апарата CPAP за определен период от време поради промени в теглото или състоянието на зъбите. Добавянето на подложки, изборът на нов вид маска или промяната на размера на настоящата маска може да помогне за преодоляването на нежеланите последствия.

Правила за почистване на CPAP апаратите

Маската и маркучите на CPAP апарата трябва да се почистват ежедневно, тъй като в устройството могат да попаднат микроби, плесени и прах. Специалистите по сънна апнея препоръчват да се спазват инструкциите за почистване на производителя на устройството. Лицевите маски и маркучите обикновено могат да се почистват с деликатен сапун и топла вода.

Обмислете закупуването на допълнителни аксесоари за CPAP терапия

Потребителите на CPAP, които наблюдават нежелани странични ефекти, биха си помогнали с аксесоари или консумативи за CPAP.

  • Каишка за брадичката

Каишката за брадичката помага устата да остане затворена по време на сън. Тя предотвратява изтичането на въздух и намалява симптомите на аерофагия, които са резултат от поглъщането на излишния въздух.

  • Овлажнители

Някои потребители на CPAP апарат се сблъскват със сухота в устата или в носните пътища в резултат на вдишването на въздух под налягане. Използването на овлажнител за CPAP за добавяне на влажност към въздуха под налягане или увеличаване на влажността в спалнята с овлажнител за стая може да помогне за облекчаване на усещането за сухота. Някои CPAP овлажнители включват нагревателен елемент за затопляне на въздуха, който се предава през маркуча и маската.

  • Отопляеми накрайници

Влажният въздушен поток може да доведе до прекомерна кондензация в тръбата на устройството CPAP или дори до стичане на вода върху лицето на потребителя. Отопляемите тръби могат да предотвратят този нежелан конденз.

  • Подложки за маски

Подложките за маски осигуряват допълнителен междинен слой между лицето и маската. Използването на подложки може да намали дискомфорта на лицето или дразненето на кожата.

  • Защитни кремове

Използването на предпазни кремове или гелове може да намали дразненето на кожата по време на носене на маска за CPAP апарат.

  • Овлажнители

Овлажняващите продукти, които не съдържат масла, могат да намалят дискомфорта, причинен от използването на маска и да облекчат сухата или раздразнена кожа.

  • Назални спрейове

Хората с възпаление на носа могат да използват спрейове за нос със съдържание на физиологичен разтвор за облекчаване на запушването.

Регулиране на налягането на CPAP апарата с цел предотвратяване на страничните ефекти

Обикновено подходящото налягане на CPAP за даден човек се определя по време на изследване на съня през нощта. Въпреки това през първите седмици на употреба може да се наложи да се коригират нивата на налягането, за да се намали рискът от появата на нежелани странични ефекти.

Освен това, ако начинът на живот или тялото на потребителя се променят, може да се наложи да се коригира налягането на устройството. Измененията, които могат да повлияят на налягането, включват колебания в теглото и употреба на успокоителни или алкохол.

За някои потребители може да е от полза използването на система за повишаване на налягането. Вместо пълното налягане да бъде въведено изведнъж, при някои апарати се използва функция за увеличаване на налягането за конкретен период от време, определен от специалиста по сънна апнея. Това позволява на човека, който използва CPAP апарат, да заспи, преди да усети пълното налягане от апарата.

Кога да се обърнете към специалист по сънна апнея

Ако почувствате неприятни странични ефекти при използването на CPAP апарата в който и да е момент от лечението си, консултирайте се с вашия специалист по сънна апнея.

Хората, които използват CPAP устройства, обикновено се срещат със специалист по сънна апнея една до осем седмици след започване на лечението. По време на това контролно посещение Вашият специалист по сънна апнея  ще Ви попита за симптомите и ще прегледа данните от устройството. Той може да направи корекции в него въз основа на Вашите нужди и може да предложи други възможности за лечение, ако е необходимо.