header-banner

Трябва ли ползвам CPAP апарат ако хъркам?Акценти

  • Хъркането е често срещано явление и се причинява от вибрациите на отпуснатите тъкани на гърлото по време на дишане.
  • Апаратът за постоянно позитивно налягане в дихателните пътища (CPAP) се използва предимно при сънна апнея и може да намали хъркането в тези случаи.
  • Разгледайте алтернативни решения и се консултирайте със здравен специалист за насоки относно най-подходящото лечение.
  • Ако се опасявате, че проблемите ви със съня се дължат на сънна апнея, домашният тест за сън може да бъде полезна първа стъпка в правилната посока.

Повечето хора, които хъркат, нямат нужда да използват апарат CPAP. Въпреки че устройствата CPAP обикновено могат да разрешат проблема с хъркането, те обичайно се препоръчват само на хора със сънна апнея. 

При някои хора хъркането е симптом на сънна апнея, която може да причини сънливост през деня и други здравословни проблеми в резултат на повтарящите се паузи в дишането по време на сън. По-голямата част от хората, които хъркат, обаче нямат сънна апнея и те обикновено могат да намалят хъркането с лечение, различно от CPAP терапията. 

Възможно ли е да хъркате и въпреки това да нямате сънна апнея? 

Хъркането е един от основните симптоми на обструктивна сънна апнея (ОСА), но често се случва хората да хъркат, без да страдат от това заболяване. Почти всички хора хъркат от време на време и дори често хъркащите обикновено нямат сънна апнея. 

Смята се, че сред хората на средна възраст редовно хъркат 44% от мъжете и 28% от жените. Проучванията обаче установяват, че по-малко от една трета от тези хъркащи страдат от ОСА. 

Сънната апнея е заболяване, което се проявява при периодично спиране или забавяне на дишането по време на сън. При ОСА причината за прекъсването на дишането е запушване или обструкция на горните дихателни пътища. 

Въпреки че повечето хора, които боледуват от ОСА, хъркат, фактът, че някой хърка, не означава, че той наистина има ОСА. Причините за хъркането могат да бъдат свързани с редица проблеми, различни от сънната апнея, като например прием на определени лекарства, наднормено тегло, запушване или назални полипи, които влияят на въздушния поток по време на сън.

Разлики между хъркане или сънна апнея

Важно е да се прави разлика между човек със сънна апнея и човек, който просто хронично хърка. Хъркането, което е много силно или звучи като задъхване или задушаване, е по-вероятно да е свързано с ОСА. Въпреки това само симптомите не могат да определят дали хъркането е причинено от сънна апнея. 

Всеки, който е обезпокоен от хъркането, трябва да се консултира с лекар, тъй като за диагностициране или изключване на ОСА е необходима медицинска оценка. Особено важно е да се обърнете към лекар, ако хъркането е придружено от други признаци на сънна апнея, като например: 

  • Периоди на задъхване, хъркане или липса на дишане по време на сън 
  • Прекомерна сънливост през деня   
  • Чувство за липса на бодрост дори след пълноценен сън през нощта 
  • Затлъстяване 
  • Високо кръвно налягане 
  • Често сутрешно главоболие 

Ако лекарят смята, че даден човек може да има ОСА, той може да предложи изследване на съня, което е единственият начин за категорично диагностициране на сънната апнея. 

"Обичайното хъркане е често срещано, но никога не е нещо добро. Най-удачно е да се направи професионална оценка за наличието на сънна апнея. Съществуват ефективни лечения, които могат да бъдат съобразени с индивидуалните нужди".

Д-р Иван Петров

Може ли апаратът CPAP да спре хъркането? 

Използването на CPAP апарат е едно от най-ефективните лечения на обструктивна сънна апнея и може да преустанови хъркането, свързано с ОСА. Машините CPAP генерират въздух под налягане, който се пренася по маркуч до маска на лицето на човека. Постоянният въздушен поток поддържа дихателните пътища отворени по време на сън, за да се предотвратят смущения в дишането. 

Апаратът CPAP може веднага да подобри дишането, което често води до значително намаляване на хъркането. Въпреки това лекарите рядко предписват CPAP на хора, които хъркат, но нямат сънна апнея. Повечето застрахователи изискват поставяне на диагноза за сънна апнея, преди да покрият разходите за апарата.

За да може апаратът CPAP да лекува сънна апнея и да намали хъркането, той трябва да се използва редовно по време на сън. За някои хора дискомфортът по време на използването на CPAP може да превърне в предизвикателство използването на устройството всяка нощ. 

Алтернативи на лечението с CPAP апарат при хъркане

Употребата на CPAP апарат рядко се предписва за хъркане при хора, които нямат сънна апнея, защото има и други възможности, които могат да намалят хъркането. В много случаи тези подходи могат да допринесат за ограничаване на хъркането и на разочарованието, което то може да причини на партньора в леглото. 

Промени в начина на живот 

Съществуват някои промени в начина на живот, които хората могат да изпробват сами у дома и които могат да намалят хъркането. 

Намаляване на теглото: Допълнителните мазнини около врата и горните дихателни пътища могат да допринесат за появата на хъркане, така че намаляването на теглото може да доведе до неговото понижаване. Въздействието на отслабването върху хъркането не е последователно, което означава, че загубата на тегло не е от полза за всички и не е задължително да доведе до пълно премахване на хъркането.

Прекратяване на употребата на цигари: Проучванията установяват връзка между тютюнопушенето и хъркането, което може да е свързано със свързаните с тютюнопушенето стеснения на дихателните пътища или с абстиненцията на организма към никотина по време на сън. Експертите препоръчват отказването от тютюнопушенето като начин да се намали вероятността от хъркане и същевременно да се подобри общото здравословно състояние. 

Избягване на алкохола през нощта: Консумацията на алкохол може да доведе до отпускане на мускулите около дихателните пътища, което улеснява блокирането на въздушния поток от тези мускули по начин, който причинява хъркане. Избягването на алкохол поне няколко часа преди лягане може да бъде от полза.

Упражнения за устата: Някои видове упражнения за уста могат да повишат мускулния тонус на тъканите около дихателните пътища и това да намали отпускането на мускулите, които играят роля при хъркането.  

Промяна на позицията по време на сън 

Промяната на позата по време на сън също може да помогне за намаляване на хъркането. Спането настрани е най-добрата възможна поза за намаляване на хъркането. 

За някои хора може да е трудно да преминат към спане настрани. На пазара се предлагат редица продукти, които помагат на хората да останат настрани през цялата нощ. Те включват възглавници и аларми, които предотвратяват въртенето по време на сън. Предлагат се и специални ризи, които имат малка топка, прикрепена към гърба, която прави спането по гръб неудобно. 

Хората, които не могат да избегнат спането по гръб, могат да опитат да спят с повдигнати глава и горна част на тялото. Горната част на тялото може да бъде повдигната чрез използване на регулируемо легло, поставяне на подпора под краката на горната част на леглото или използване на голяма клиновидна възглавница. 

Лекарства 

Ако причината за хъркането е запушване на носа, тогава лекарствата без рецепта могат да помогнат. 

Деконгестантите и назалните стероидни спрейове са два варианта, които могат да намалят запушването, но хората винаги трябва да се консултират с лекар или фармацевт, преди да ги използват за по-дълъг период от време. 

Друга възможност е използването на назални ленти, които могат да се поставят на носа, за да разширят носните пътища и да улеснят дишането. 

Приспособления за устната кухина

Ако другите методи за лечение на хъркането не са ефективни, може да се използват орални устройства. Те се изработват по поръчка от зъболекар и могат да помогнат за облекчаване на хъркането. Оралните приспособления функционират, като задържат устата, езика или челюстта в определена позиция, която не блокира дихателните пътища.

Често срещан вид орален апарат е устройството за увеличаване на долната челюст. То задържа челюстта и езика напред. Друг орален апарат е устройство за задържане на езика, което е предназначено да позиционира езика по-напред в устата.

Въпреки че повечето хора не наблюдават странични ефекти от използването на орални апарати, употребата им може да доведе до изкривяване на зъбите или други трайни промени в устата. Хората, които използват орални апарати, трябва да използват само устройства, направени по поръчка, и да извършват редовни профилактични прегледи при своя зъболекар. 

Хирургична намеса

Хирургичната намеса може да бъде вариант за лечение на хъркането, ако другите терапии са неефективни. Някои хирургични процедури имат за цел да въздействат чрез отстраняване или коригиране на формата на орални структури като мекото небце, сливиците или увулата (мъжеца). Необходими са допълнителни изследвания, за да се разберат дългосрочните ползи и рискове от хирургичната намеса при хъркането.