header-banner

Защо зимата може да бъде предизвикателство за терапията с CPAP апаратЗимата може да бъде предизвикателство за потребителите на CPAP апарат (апарат за непрекъснато положително налягане в дихателните пътища). Липсата на влажност в сухия студен зимен въздух може да доведе до изсушаване на носните канали, а използването на CPAP апарат при настинка или грип може само да влоши положението.

Една от основните функции на носа е да затопля и овлажнява въздуха, който дишате. Ако въздухът е студен, малките кръвоносни съдове в ноздрите се разширяват, за да помогнат за затоплянето на въздуха. Допълнителният кръвен поток води до стесняване на дихателните пътища и до допълнително производство на слуз, за да се защитят чувствителните тъкани и да се добави повече влага към вдишвания въздух. За съжаление това може да доведе до запушване на носа и хрема.

Начини за затопляне на въздуха

Ако въздухът през маската Ви се струва твърде студен и сънят Ви е нарушен, има някои прости начини, които могат да се приложат, за да се преодолее това:

 • Затворете прозорците и затоплете спалнята.
 • Поставите тръбата на устройството под чаршафите, тъй като топлината от тялото ще повиши температурата на преминаващия през нея въздух.
 • Използвайте подходящия за вашата CPAP машина овлажнител.
 • Използвайте отопляемата тръба, която ще подобри състоянието на въздуха при CPAP терапията.

Прилагане на CPAP терапия по време на инфекции на горните дихателни пътища, настинки и грип

Никога не е лесно да спите, когато имате инфекция на горните дихателни пътища, настинка или грип, но за хората на CPAP терапия е по-трудно да понасят лечението в този момент.

Не се препоръчва да спрете да използвате CPAP устройството, когато имате настинка, тъй като това може да влоши много други нейни симптоми, като например възпаленото гърло. Въпреки това, ако се чувствате твърде некомфортно или ако изпитвате натиск или болка в ушите или имате някакви други притеснения, свържете се с Вашия личен лекар и споделете опасенията си.

Средства за защита по време на настинка

Когато страдате от настинка, отново можете да опитате някои прости средства за защита, за да направите лечението по-комфортно.

 • Използването на назален спрей с физиологичен разтвор за добавяне на необходимата влажност в синусите може да облекчи отока и да Ви помогне да дишате по-лесно.
 • Деконгестантите могат да помогнат, въпреки че действието им може да отнеме известно време, така че трябва да се използват достатъчно рано, за да подействат преди лягане.
 • Спрей без рецепта може да се използва за намаляване на възпалението в носните пътища и да помогне за намаляване на отока на носната лигавица. Това се препоръчва само за краткосрочна употреба, т.е. за по-малко от три дни. Ако приемате някакви други лекарства, включително такива, закупени без рецепта, и билкови лекарства, трябва да се консултирате с Вашия фармацевт, преди да започнете лечение с този продукт.
 • В никакъв случай не се изкушавайте да добавяте масла или деконгестанти към водата във Вашия овлажнител и не го поставяйте върху филтъра на устройството, тъй като това може да повреди Вашето оборудване.
 • Използвайте лицева СРАР маска. 

Повечето CPAP маски са назални, така че се изисква да дишате само през носа, но когато се развие назална конгестия, това става трудно. Запушването на носа или затрудненията, които се наблюдават при настинка, могат да доведат до дишане през устата. Когато въздухът от устройството CPAP се изпуска през устата, това може да бъде сериозен проблем, който може да застраши ефективността на терапията с CPAP. Пропускането през устата води до силен въздушен поток в една посока, като пречи на влажния въздух в белите дробове да преминава обратно през носа, което води до изсушаване на кожата в носа, запушване на носа и грипоподобни симптоми при събуждане. Много хора, които рутинно използват назални маски при лечението си с CPAP апарат, закупуват лицева маска за CPAP, за да я използват, когато имат настинка или инфекция на горните дихателни пътища. Използването на този тип маска ще гарантира, че ако се стигне до дишане през устата, лечението ще може да се използва и ще продължи да бъде ефективно.

 • Добавяне на отопляемо овлажняване

Използването на нагрято овлажняване при лечение с CPAP е признато за най-ефективния метод за предотвратяване или отстраняване на симптомите, дължащи се на студен въздух или инфекция на горните дихателни пътища, тъй като въздухът се затопля и овлажнява, преди да достигне до носа. Това ще помогне при запушване на носа, ще облекчи възпалените носни пътища и ще направи въздуха по-комфортен за дишане. 

При някои хора, използващи овлажняване с нагряване, може да възникне проблем, известен като "дъжд", по време на студено време, когато затопленият овлажнен въздух, идващ от овлажнителя, се охлажда от въздуха в помещението, докато се движи по тръбата към маската, и влагата в по-хладния въздух се превръща в течност.Това може да доведе до събиране на водни капчици или конденз в тръбата и маската.

Съществуват няколко начина за намаляване на проблема с "дъжда" и следните стъпки могат да помогнат.

 • Винаги поставяйте устройството и овлажнителя по-ниско от леглото.
 • Затворете прозореца на спалнята, намалете силата на овлажнителя или увеличете температурата в спалнята през нощта, за да намалите разликата между температурата в стаята и тръбата.
 • Поставете тръбата на устройството под спалното бельо, за да я запазите топла.
 • Изолирайте маркуча, като го покриете с обвивка за тръба.